Multitaskingul ne face mai stresati

Postat la 21 iunie 2010 17 afişări

E bine sa ne verificam e-mail-ul tot la cateva minute si sa folosim mai multe gadgeturi deodata ca sa primim informatie? Desi multi spun ca multitaskingul ii face mai productivi, studiile arata opusul.

Rezultatele ilustreaza si un conflict vechi la nivelul creierului, unul pe care tehnologia e posibil sa-l intensifice. O portiune din creier actioneaza ca un turn de control, ajutand o persoana sa se concentreze si sa-si fixeze prioritatile. Partile mai primitive din creier, cum sunt cele care proceseaza informatiile vizuale si auditive, cer atentie pentru informatiile noi, bombardand turnul de control atunci cand sunt stimulate.

Cercetatorii spun ca exista o ratiune evolutiva pentru presiunea pe care acest aflux o pune pe creier. Functiile creierului mic ii alerteaza pe oameni cu privire la pericole, cum ar fi un leu aflat in apropiere, estompand dezideratele, cum ar fi construirea unei colibe. In lumea moderna, clopotelul care anunta sosirea unui nou e-mail poate estompa scopul de a scrie la un business plan sau de a te juca cu copiii. Melina Uncapher, neurobiolog din echipa de la Stanford, spune ca ea si alti cercetatori nu erau convinsi daca practicantii multitaskingului erau doar neatenti la orice i-ar fi distras si ar fi avut probleme sa se concentreze in orice alta zona. Dar tot ea adauga ca ideea potrivit careia inundarea cu informatie cauzeaza distragerea atentiei este sprijinita de tot mai multe studii.

Un studiu al Universitatii California din Irvine a descoperit ca oamenii care-si intrerup activitatea din cauza e-mail-ului au manifestat un stres semnificativ mai mare comparativ cu cei lasati sa se concentreze. {i s-a demonstrat ca hormonii de stres reduc memoria pe termen scurt, afirma dr. Gary Small, psihiatru la Universitatea California din Los Angeles. Studii preliminare au aratat ca unora le e mai usor sa baleieze printre mai multe fluxuri de informatii. Acesti "superutilizatori" reprezinta insa mai putin de 3% din totalul populatiei, potrivit specialistilor de la Universitatea Utah.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
New York Times,
tehnologie,
multitasking
/special/multitaskingul-ne-face-mai-stresati-6430802
6430802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.