Mai bine Imi fac un ceai

Postat la 17 iunie 2008 23 afişări

In Cehia, o vizita la doctor costa 1,20 euro. O zi de spitalizare poate ajunge la 2,5 euro. Dar sa nu credeti ca e un motiv de bucurie. Pentru cehi, care merg la doctor mai des decat orice alta natiune din Europa, acesta este un motiv de revolta: ideea de a impune un tarif cat de mic pentru asistenta medicala a generat controverse aprinse.

Constitutia ceha spune ca “pe baza unei asigurari publice, cetatenii au dreptul la ingrijire medicala gratuita in conditiile stabilite de lege”. Noile tarife nu sunt numai neconstitutionale, spune Hasek, dar aduc si daune serioase unei anumite parti a populatiei. Opozantii si tabloidele locale i-au transformat pe bebelusii nascuti prematur si ai caror parinti trebuie sa plateasca pentru incubatoare in simbolurile noului sistem.

Expertii nu s-au pus inca de acord daca tarifele de acces, care descurajeaza vizitele la doctor, sunt o idee buna din punctul de vedere al sistemului medical public si inca mai dezbat daca acestea aduc un plus semnificativ de fonduri pentru bugetul sanatatii. “Cele mai scumpe si nenecesare servicii nu sunt cerute de pacienti, ci sugerate de medici doar ca o modalitate de a genera mai mult venit si profituri mai mari pentru ei”, spune Peter Gaal, profesor de politici de sanatate la Universitatea Semmelweis din Budapesta.

Tarifele de 1,20 euro pentru o reteta sau pentru o vizita la doctor si de doua ori mai mult pentru o zi de spitalizare au un efect evident asupra comportamentului cehilor. Ministerul Sanatatii spune ca numarul de retete prescrise a scazut cu 40% in primul trimestru, desi o parte din aceasta scadere s-ar putea sa fie un efect de perspectiva, tinand cont de numarul mare de retete prescrise la sfarsitul anului trecut. Guvernul a estimat ca sistemul de asigurari publice a economisit peste 60 de milioane de euro in primul trimestru, comparativ cu primele luni din anul precedent, in vreme ce furnizorii de servicii medicale au strans circa 40 de milioane de euro din tarifele practicate.

“Incercam sa eliminam din sistemul de sanatate publica o parte dintre costurile pe care oamenii si le pot plati singuri”, spune Tomas Julinek, ministrul ceh al sanatatii. Dar exista si o limita pentru aceste tarife, stabilita la putin peste 200 de euro pe an, despre care Julinek spune ca ii va proteja de asemenea pe cei grav bolnavi.

Pacientii cu afectiuni cronice spun ca nu sunt siguri cum va functiona aceasta limitare sau care sunt exact costurile care vor conta pentru respectarea ei. “Deocamdata, eu vad si incerc efectele negative”, spune Lenka Vondrackovka, o pacienta cu scleroza multipla, care incearca sa se descurce, impreuna cu sotul ei si cei doi baieti, cu 760 de euro pe luna - o combinatie dintre salariul lui si alocatia ei de boala.

Familia lor se inghesuie intr-un apartament mic dintr-un bloc construit in timpul regimului comunist, in Cerny Most, o localitate din estul Pragai. Regimul de tratament urmat de Lenka Vondrackovka consta in cinci pastile dimineata, un spray nazal o data pe zi si alte trei pastile seara impreuna cu o injectie pe care i-o fac sotul ei sau unul dintre cei doi baieti. Inainte de reforme, ei reuseau totusi sa puna deoparte o suma modesta in fiecare luna. “Acum tot ce mai ramane se duce pe taxele pentru medici”, spune sotul ei, Pavel.

“Cred ca in viitor va deveni evident ca vor fi tot mai multi bani pentru echipamente si medicamente din ce in ce mai performante”, spune ea, dorindu-si in special niste pastile care sa inlocuiasca dureroasele injectii pe care le indura in fiecare seara. “Daca treaba asta cu taxele va functiona”, adauga ea, cu o expresie intre scepticism si speranta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicina,
doctor,
costuri,
asistenta,
revolta,
medical,
Cehia,
criza
/special/mai-bine-imi-fac-un-ceai-2715325
2715325
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.