Legalizarea marijuana. Unul dintre cele mai mari experimente sociale din SUA continuă

Autor: Marius Oncu Postat la 17 iulie 2014 753 afişări

Oamenii au stat ore la cozile din faţa magazinelor, după ce Washington a devenit al doilea stat american care a legalizat comercializarea de marijuana în scop recreaţional. Cel mai mare experiment social din SUA de după Prohibiţie a început în urmă cu circa şase luni, când Colorado a devenit primul stat american care a permis vânzarea de marijuana oricărei persoane cu vârsta de peste 21 de ani. Ambele state au aprobat legalizarea drogului în referendumuri organizate în noiembrie 2012, iar primele magazine destinate comerţului cu marijuana au fost deschise în Colorado la 1 ianuarie.

Legalizarea marijuana. Unul dintre cele mai mari experimente sociale din SUA continuă

Aproape jumătate din statele americane permit comercializarea de marijuana în scop medical.

BANCHERUL CARE VINDE MARIJUANA. Unul dintre puţinii cultivatori aprobaţi de autorităţi în Washington este Bob Leeds, de 70 de ani, potrivit The Telegraph. După ce a lucrat la o bancă 28 de ani, Leeds s-a decis să-şi pornească propria afacere de cultivat canabis - Sea of Green Farms. ”Va exista în mod clar un deficit mare de aprovizionare. Avem circa 20 de kilograme de marijuana gata pentru livrare, dar cantitatea este deja contractată. Va ajunge la 4 retaileri care nu au primit încă licenţele, dar speră să le obţină la un anumit moment„, a spus Bob. Antreprenorul are 5.000 de plante de canabis într-un fost call center pe care l-a cumpărat, împreună cu un partener, pentru 2 milioane de dolari, cu scopul de a-l transforma într-o fabrică de canabis. Leeds nu fumează drogul, dar a descoperit că o tinctură folosind planta îl ajută la tratamentul artritei.

”Nu aş fi crezut niciodată că voi avea 5.000 de plante de marijuana, dar am revenit la muncă pentru asta şi este distractiv„, a spus el. Autorităţile din Colorado au anunţat recent că veniturile din vânzarea de marijuana au crescut cu 60% faţă de ianuarie, scrie Der Spiegel. Pentru întreg anul, veniturile din taxe şi comisioane sunt estimate la 134 milioane de dolari.

Statul Colorado câştigă anual doar 40 de milioane de dolari din accizele la alcool. Unii investitori din sectorul financiar au început deja să strângă fonduri pentru a intra în afaceri. Potrivit analiştilor, potenţialul pieţei de canabis este de până la 110 miliarde de dolari.

Susţinătorii legalizării marijuanei pentru utilizare în scop recreaţional nu au de gând să se oprească la Colorado şi Washington, potrivit Huffington Post. Districtul Columbia şi 23 de state au permis comercializarea de marijuana pentru folosirea în scop medical, iar altele ar putea urma în viitor.

EGALIZAREA ÎN ALTE STATE. Deşi Alaska nu pare statul care să urmeze modelul liberalilor din Congres şi de la Washington, electoratul libertarian din acest stat ar putea oferi o imagine despre cum ar răspunde planului de legalizare a marijuanei un public diferit faţă de cele două state de până acum. Proiectul se află într-o primă fază, dar are deja un avantaj substanţial, întrucât beneficiază de sprijinul unor organizaţii de promovare deja puternice. Legalizarea marijuanei a eşuat în Alaska în 2000 şi 2004, dar susţinătorii acesteia afirmă că situaţia s-a schimbat semnificativ între timp. Dacă actuala propunere este aprobată, adulţii vor putea cumpăra marijuana legal, de la magazine licenţiate de stat, dar folosirea acesteia în public ar rămâne ilegală.

Locuitorii din Oregon au respins o propunere de legalizare cu numai doi ani în urmă, dar vor avea probabil şansa de a se răzgândi în noiembrie. Susţinătorii legalizării au depus la autorităţi suficiente semnături pentru a garanta o reconsiderare a planului. Oregon s-a numărat printre primele state care au decriminalizat posesia unei cantităţi reduse de marijuana, în 1973, decizie urmată de peste zece alte state. Utilizarea rămâne ilegală, dar posesia unei cantităţi reduse este pedepsită acum doar cu amendă. De asemenea, Oregon este unul dintre primele state care au acceptat marijuana pentru utilizarea în scop medical. Spre deosebire de efortul din 2012, actuala campanie are sprijinul mai multor grupuri şi persoane care au contribuit la succesele din Colorado şi Washington.

Organizatorii D.C. Cannabis Campaign au afirmat că au depus 55.000 de semnături pentru o iniţiativă de legalizare, de două ori mai mult decât este nevoie pentru un referendum. Planul ar putea fi îngreunat de Congres, care analizează toate legile votate în Districtul Columbia şi a acţionat pentru a bloca eforturi recente de relaxare a legilor care privesc marijuana. Congresul a blocat, de asemenea, un amendament pentru implementarea, pe 10 ani, a programului de vânzare de marijuana pentru uz medical.

Încercările de relaxare a legilor privind marijuana nu sunt limitate doar la legalizarea drogului. În Florida, votanţii vor decide dacă permit utilizarea acestuia în scop medical. Un sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac a arătat, în luna mai, că 9 din 10 cetăţeni susţin marijuana medicală, suficient pentru a trece de pragul de 60% la votul din noiembrie. Legislativul din Florida a aprobat în acest an un tip de marijuana cu efect mai slab pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de epilepsie şi cancer.

Guvernatorul New Yorkului a semnat recent o lege care facestatul al 23-lea în care este permisă marijuana medicală, deşi programul va fi unul dintre cele mai restrictive din SUA. Drogul va fi disponibil în magazine abia peste 19 luni, timp în care statul va lucra la reglementările necesare. Pacienţii care vor primi aprobare vor putea utiliza drogul, însă prin ingerare sau sub formă de vapori, în timp ce fumatul rămâne interzis.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/legalizarea-marijuana-unul-dintre-cele-mai-mari-experimente-sociale-din-sua-continua-12939119
12939119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.