Internetul celor care urăsc restul lumii: unde se ascund rasiştii şi naziştii zilelor noastre

Postat la 16 octombrie 2017 119 afişări

Imaginaţi-vă un Facebook populat de rasişti, neonazişti şi militanţi pentru supremaţia albilor; într-un astfel de loc, nici chiar un eveniment natural, aşa cum a fost recenta eclipsă de soare, nu ar scăpa netaxat. După cum a scris unul dintre utilizatori: „soarele este acum negru, iar asta cere reparaţii!“. Vi se pare un scenariu improbabil? Faceţi atunci cunoştinţă cu internetul urii.

Internetul celor care urăsc restul lumii: unde se ascund rasiştii şi naziştii zilelor noastre

Unul dintre cele mai elocvente exemple este cel al publicaţiei online Daily Stormer, ce promova supremaţia albilor şi care a fost închisă temporar pentru că GoDaddy, compania ce-i asigura hostingul online, i-a retras pur şi simplu dreptul de a folosi serviciile sale. Cei care conduc publicaţia au încercat să mute site-ul a doua zi pe serverele Google, însă la doar câteva ore gigantul online a interzis afişarea Daily Stormer la căutări, punând practic capăt existenţei acestei publicaţii pe internetul liber. Acelaşi lucru s-a întâmplat câteva zile mai târziu şi în cazul Stormfront.org, cel mai vechi forum de discuţii al celor din grupurile extremiste. „Ajunge“, a fost reacţia celor de la Gab.ai; „acum e timpul ca patrioţii şi gânditorii liberi să se organizeze, să comunice într-un mod sigur şi să înceapă construcţia“ a fost mesajul transmis utilizatorilor reţelei, ce îndemna în continuare la realizarea unei infrastructuri alternative care să permită celor de extremă dreapta să comunice fără a risca să fie obstrucţionaţi de marile conglomerate capitaliste precum Facebook, Google sau Apple.

Gab.ai şi alţi simpatizanţi ai mişcărilor reprezentate de ură vor să îşi contruiască propriul internet, unul al gândirii negative. Prima problemă pe care o vor întâlni extremiştii este cea a fondurilor, pentru că realizarea unui internet alternativ nu va fi ieftină. Unii sunt însă optimişti din acest punct de vedere; Andrew Anglin, redactor la Daily Stormer, a declarat celor de la Mother Jones că majoritatea traficului de pe site-ul său vine din districtul Santa Clara, în inima zonei Silicon Valley: „Profilul extremistului este un bărbat de 28 de ani care lucrează în IT“, a spus acesta. Prin urmare, fondurile ar putea veni chiar de la angajaţi ai companiilor care luptă să limiteze efectele mişcărilor de extremă dreapta.

Profilul extremistului de dreapta

Utsav Sanduja, CEO-ul reţelei sociale Gab.ai, descrie Free Speech Tech Alliance – varianta de lucru pentru numele internetului alternativ – ca un grup de 100 şi ceva de ingineri din Silicon Valley care lucrează în spatele uşilor închise pentru a dezvolta infrastructura necesară. Scopul este de a avea propriile servere, asigurându-şi astfel stabilitate în ceea ce priveşte găzduirea site-urilor şi a forumurilor. Sanduja a vorbit chiar şi despre un YouTube alternativ, numit PewTube. Chiar dacă ar fi primit sute de cereri de înscriere pe reţea, el spune că limitează numărul celor pe care îi acceptă pentru a proteja identitatea membrilor. Dar un internet al urii nu se rezumă doar la Gab.ai. Pax Dickinson, fost CTO (chief technology officer) la Business Insider, a fost obligat să părăsească publicaţia după ce s-a descoperit că folosea un cont alternativ de Twitter plin cu glume rasiste; el a pus bazele platformei de crowdfunding Counter.fund, cu scopul de a strânge bani pentru „cauze de extremă dreapta“.

Alte exemple sunt Hatreon, un forum pentru neonazişti, sau Metapedia, un soi de Wikipedia destinat rasiştilor. O căutare mai aprofundată scoate la iveală chiar şi un site de matrimoniale pentru aceşti oameni, numit WASP.love, care invită membri să „păstreze moştenirea“ şi să „se multiplice“. Revenind la Dickinson, el încearcă în mod constant să atragă investitori în proiectele sale, deşi nu se arată foarte optimist: „Investitorii sar cu bani de fiecare dată când e vorba de un proiect cu înclinaţii de stânga, oricât de stupidă ar fi ideea în cauză“, s-a plâns el altor utilizatori de pe Gab.ai. Deşi cei de la Slate i-au cerut un punct de vedere vizavi de ideea unui internet al urii, el a refuzat să răspundă solicitării. Gab.ai se aseamănă cu Facebook dintr-un singur punct de vedere: creşte comunităţi. În acest caz e vorba de o comunitate care preferă să nu-şi arate faţa către restul lumii. Şi dacă până acum aceşti oameni se mulţumeau să comenteze online sau să aibă întâlniri secrete pentru a-şi spune nemulţumirile, preşedinţia lui Donald Trump le-a permis să-şi transfere ura la nivelul străzii.

A fost un semnal de alarmă pentru companiile care conduc internetul – aşa cum sunt Google, Facebook sau GoDaddy – iar reacţia lor promptă a fost să interzică complet accesul extremiştilor. Aceştia vin însă cu argumentul discursului liber – unul garantat prin constituţia americană. La fel ca în majoritatea cazurilor, adevărul este undeva la mijloc; mesajele de ură nu trebuie promovate şi trebuie, în majoritatea cazurilor, limitate. Dacă este însă corect sau etic să faci acest lucru e o întrebare mult mai dificilă. Chiar dacă au fost împinşi spre alte canale, forţaţi să-şi caute alte locuri în care să dezbată ura lor faţă de restul lumii, extremiştii vor exista în continuare. Indiferent că vorbim de neonazişti, rasişti sau militanţi pentru supremaţia rasei albe. Pentru că aceste mişcări nu s-au născut odată cu internetul şi nici nu vor fi ucise de internet – indiferent care ar fi acesta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.