Insula care adăposteşte o rasă de oi cu patru coarne, pisici fără coadă şi vrea să devină un hub Bitcoin

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 18 septembrie 2015 3464 afişări

Insula Man este un loc ciudat. Această stâncă din Marea Irlandei adăposteşte o rasă de oi cu patru coarne, pisici fără coadă şi locomotive cu abur din epoca victoriană, fiind poate cel mai bine cunoscută pentru organizarea celei mai periculoase curse de motociclete, Manx TT. Tot aici, călătorii care aterizează din Londra după un zbor de 70 de minute pot beneficia de un serviciu de taximetrie numit The Lady Chauffeurs, care poate fi plătit în moneda virtuală bitcoin.

Insula care adăposteşte o rasă de oi cu patru coarne, pisici fără coadă şi vrea să devină un hub Bitcoin

Acceptarea monedelor virtuale de către guvern are loc într-o perioadă în care regimul Insulei Man este analizat intens de către Marea Britanie şi alte guverne, pentru statutul de paradis fiscal.

Insula, care s-a bucurat timp de trei decenii de creştere economică şi are o tradiţie în adoptarea celor mai noi inovaţii tehnologice, cum ar fi serviciile prin satelit şi celulare, vrea să îşi diversifice în continuare economia, iar comerţul electronic, care include jocurile online, reprezintă deja peste 20% din PIB-ul de 4 miliarde de lire sterline.

Serviciile financiare reprezintă circa 35% din economie, în timp ce alte servicii profesionale, inclusiv cele juridice şi de contabilitate, 20%.

Guvernul insulei vrea să evite soarta insulei Jersey, alt protectorat britanic şi centru financiar offshore, care riscă un deficit bugetar de 125 de milioane de lire în 2019, parţial din cauza faptului că Marea Britanie a atacat strategiile de evaziune fiscală prin intermediul fondurilor offshore.

Este o întrebare auzită des de Charlie Woolnough, fondator al platformei de tranzacţionare a bitcoin CoinCorner, în 2014, şi al Manx Digital Currency Association, care reprezintă comunitatea bitcoin în discuţiile cu guvernul şi autoritatea de reglementare. Woolnough consideră că un regim inteligent de reglementări este singura cale prin care bitcoin poate fi acceptată pe scară largă. "În caz contrar, bitcoin poate deveni doar o jucărie a părţii întunecate a web‑ului“, a spus Woolnough, referindu-se la multitudinea de site-uri ilicite găzduite de servere ilicite. În vârstă de 35 de ani, Woolnough a lucrat timp de 10 ani în industria fondurilor de hedging din Londra, înainte de a reveni pe Insula Man în 2013, pentru a oferi o viaţă mai liniştită familiei sale. De la revenire, Woolnough a devenit un guru al bitcoin, educând pe mulţi locuitori ai insulei în domeniul monedei virtuale.

Dintre retailerii de pe Insula Man care acceptă bitcoin, majoritatea au început să facă acest lucru după ce Woolnough i-a ajutat să se conecteze la CoinCorner.

Deocamdată, numărul afacerilor care acceptă plăţile în bitcoin este totuşi redus, între acestea aflându-se The Lady Chauffeurs şi câteva cafenele din capitala insulei, Douglas. Woolnough speră însă că după ce bitcoin va deveni un sector reglementat pe insulă, acest fapt va debloca accesul la marile bănci din Europa Occidentală. CoinCorner, ca majoritatea platformelor europene de tranzacţionare a bitcoin şi a furnizorilor de portofele digitale, are un cont la o bancă est-europeană, ceea ce îndepărtează posibili clienţi şi parteneri de afaceri care ar prefera siguranţa mai mare oferită de o bancă cu un brand recunoscut şi respectat.

Noile reglementări divizează fraternitatea bitcoin din Insula Man. "Poţi cumpăra un Rolex sau diamante fără să treci printr-un proces de verificare a clientului, aceste obiecte pot fi urmărite mai puţin decât bitcoin“, afirmă un nativ al Insulei Man, Adrian Forbes.Fondator al platformei TGBEX, Forbes vinde monede reale bitcoin, descrise de avocatul său drept jetoane decorative din metal. Fiecare astfel de monedă este inscripţionată cu o cheie privată care permite cumpărătorului să transfere bitcoin într-un portofoel digital. Forbes le inscripţionează personal într-un birou micuţ decorat cu litografii CrypArt.

Un adevărat fan al bitcoin, Forbes vede moneda virtuală drept un pas către o lume mai bună. "Este o monedă globală care nu poate fi manipulată de niciun guvern, nu poate fi devalorizată dintr-un capriciu. Are loc o criză a datoriilor. Aceste lucruri nu s-ar întâmpla dacă toată lumea ar folosi bitcoin“, consideră Forbes.

Spre deosebire de localnicii Forbes şi Woolnough, britanicul Gareth Jenkins, în vârstă de 35 de ani, programator şi dezvoltator de jocuri, a venit pentru prima oară pe Insula Man în septembrie 2014, pentru summit-ul Crypto Valley. Jenkins a participat la conferinţă cu intenţia de a-şi face cunoscut start-up-ul EVA Plexus, care a creat un protocol de stocare a datelor pe blockchainul bitcoin. Lui Jenkins i-a plăcut atât de mult Insula Man încât s-a întors în Anglia, şi-a făcut bagajele şi s-a mutat acolo. "Îmi place că Douglas este un oraş mic care nu pare mic“, a spus Jenkins, aflat la o cafenea de pe malul mării.

Cu brutării, bere produsă local şi Internet broadband ultrarapid, Insula Man are tot ce trebuie pentru a fi un hub bitcoin, la care se adaugă o mare doză de farmec ciudat, conchide Bloomberg.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/special/insula-care-adaposteste-o-rasa-de-oi-cu-patru-coarne-pisici-fara-coada-si-vrea-sa-devina-un-hub-bitcoin-14719393
14719393
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.