Încălzirea globală: occidentalii demonstrează, chinezii poluează

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 30 septembrie 2014 216 afişări

Peste 300.000 de manifestanţi, între care fostul vicepreşedinte american Al Gore, actorul Leonardo Di Caprio şi însuşi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, au invadat Manhattanul în 21 septembrie, în bătăi de tobe, sunet de goarnă şi fluturând pancarte, în cel mai amplu marş social din ultimul deceniu, menit să tragă un semnal de alarmă faţă de pericolul încălzirii globale, înaintea unui summit de la New York care a avut ca temă reducerea emisiilor de carbon.

Încălzirea globală: occidentalii demonstrează, chinezii poluează

ANGAJAMENTELE UNIUNII EUROPENE

Uniunea Europeană a anunţat că statele membre vor reduce emisiile de gaze de seră, astfel încât, până în 2030, să fie cu 40% sub nivelul din 1990. Angajamentul mai prevede ca 27% din necesarul energetic al statelor Uniunii să fie asigurat de surse regenerabile, iar eficienţa energetică să crească cu 30%.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat că aceste obiective pot fi îndeplinite fără ca economiile să fie afectate. El a arătat că în următorii şapte ani Uniunea Europeană va contribui cu 3 miliarde de euro pentru susţinerea statelor în dezvoltare.

”Uniunea Europeană este pe care să îşi îndeplinească obiectivele, iar economia a crescut. Dovedim faptul că protecţia mediului şi economia puternică trebuie să meargă mână în mână„, a spus Barroso.

În domeniul forestier, un grup de ţări, companii şi organizaţii nonprofit s-au angajat să împădurească o suprafaţă de peste 259 de milioane de hectare, până în 2030. Norvegia a promis să cheltuiască 350 de milioane de dolari pentru protejarea pădurilor din Peru şi alte 100 de milioane de dolari în Liberia.

Japonia, care a relaxat obiectivele stabilite anterior pentru reducerea poluării, urmează să anunţe noi obiective la începutul anului viitor, pentru a deveni un model al unei societăţi cu emisii reduce de carbon. Statul nipon urmează să lanseze şi un satelit care să monitorizeze emisiile.

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a folosit de oportunitatea reuniunii pentru a pune la zid puterile poluatoare care provoacă un rău de dimensiuni planetare, iar apoi vor să împartă responsabilităţile. ”Dacă nu vor face ceva, Pământul nu va supravieţui, iar acesta va fi sfârşitul tuturor„, a spus Maduro într-un interviu.

Pe de altă parte, peste 1.000 de lideri de companii au semnat pentru introducerea unei taxe pe emisiile de carbon sau pentru limitarea acestora, fapt considerat remarcabil de către preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim. Compania Cargill, alături de alţi producători de ulei de palmier, a promis că fabricarea produsului nu va duce la despăduriri. Statoil, împreună cu alte cinci companii, s-a angajat la limitarea emisiilor de metan la exploatările de petrol. Ikea Group, cel mai mare producător de mobilă la nivel mondial, şi asigurătorul Swiss Re se află în fruntea unui grup de companii care vor să elimine utilizarea energiei provenite din carburanţi fosili, în următoarele decenii.

În SUA, preşedintele Obama a redactat anul trecut un plan de protejare a mediului care prevede primele reguli de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră ale centralelor energetice, reducerea finanţărilor guvernamentale pentru centralele din străinătate care funcţionează cu cărbune şi standarde îmbunătăţite de eficienţă pentru aparatura electrocasnică. Regulile referitoare la centralele energetice, elementul central al acestui plan, urmează să fie finalizate până în luna iunie a anului viitor. Cu ajutorul acestor noi reglementări, al gazelor naturale ieftine şi al recesiunii de 18 luni încheiate în 2009, Statele Unite sunt pe cale să îndeplinească angajamentul asumat de Obama în 2009 pentru reducerea emisiilor poluante cu 17%.

HINA POLUEAZĂ MAI MULT CA STATELE UNITE ŞI UNIUNEA EUROPEANĂ LA UN LOC

Emisiile de carbon ale Chinei au crescut şi au ajuns să le  eclipseze pe cele ale Statelor Unite şi Uniunii Europene la un loc, potrivit studiului Global Project Report, realizat de mai multe institute de cercetări de prestigiu. În aceste condiţii, emisiile de gaze cu efect de seră vor atinge în acest an un nivel record la nivel global, creşterea fiind generată în special de China, ceea ce face ca obiectivele de reducere a poluării vinovate de schimbările climatice să pară că se îndepărtează în loc să se apropie. În acest context, vicepremierul chinez Zhang Gaoli a prezentat la summitul de la New York noile iniţiative ale autorităţilor de la Beijing pentru limitarea gazelor cu efect de seră.

Emisiile de carbon ale Chinei vor creşte în acest an cu 4,5%, la 10,4 milioane de tone, fiind cu mult peste cele 5,2 milioane tone de gaze poluante produse de SUA şi 3,4 milioane de tone în cazul Uniunii Europene. Emisiile Statelor Unite urmează să scadă cu 0,9% în acest an, iar cele ale UE cu 1,1%.

Raportul estimează că emisiile mondiale de gaze poluante ar putea atinge 43,2 miliarde de tone în 2019, dintre care 12,7 milioane tone numai în China.

”China este în frunte, dar aceasta este o problemă globală„, a spus Corinne Le Quere, director la Tyndall Centre of University of East England din Marea Britanie şi contributor important la acest studiu.

Potrivit raportului, emisiile poluante globale din 2014 sunt cu 65% mai mari comparativ cu nivelul anului 1990, în pofida nenumăratelor angajamente politice de reducere a acestora şi de dezvoltare a energiei regenerabile, în cadrul politicilor de prevenire a inundaţiilor, caniculei şi creştere a nivelului mărilor. Drept rezultat, temperatura globală a crescut deja cu 0,85 de grade Celsius de la revoluţia industrială.

Autorităţile de la Beijing s-au angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon până în 2020, să restrângă utilizarea celui mai poluant tip cărbune şi să stabilizeze emisiile generate de industria oţelului şi cea a cimentului.

”China va promova o revoluţie a producţiei de energie şi a consumului, va limita consumul total de energie, va creşte eficienţa energetică şi va dezvolta puternic forme alternative de carburanţi„, a spus Zhang.

Circa 80% din electricitatea produsă în China continentală provine de carburanţi fosili, iar restul aproape în totalitate este energie hidro. Premierul Li Keqiang a declarat în aprilie că energia nucleară va face parte din eforturile Chinei de asigurare a securităţii energetice, pentru continuarea creşterii economice. În prezent, în China există 21 de reactoare nucleare funcţionale, cu o capacitate cumulată de peste 18 GWe. Alte 27 de reactoare sunt în construcţie. În 2012, guvernul chinez a stabilit ca obiectiv construirea unei capacităţi nucleare instalate de 60 GWe până în 2020.

Guvernul chinez a cerut deja autorităţilor locale şi tuturor instiţiilor statului să recunoască importanţa şi urgenţa de a preveni schimbările climatice şi să dea prioritate aplicării eficiente a noului plan de reducere a poluării.

În urma eşecului negocierilor de la reuniunea ONU de la Copenhaga din 2009 şi a refuzului Statelor Unite de a adopta Tratatul de la Kyoto din 1997, analiştii privesc la China şi Statele unite pentru a vedea ce pot oferi fiecare, în condiţiile în care cele două state generează aproximativ 45% din gazele cu efect de seră.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/incalzirea-globala-occidentalii-demonstreaza-chinezii-polueaza-13355775
13355775
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.