Gogoşi şi cafea peste gogoaşa falimentului american

Autor: Vlad Popescu Postat la 24 octombrie 2013 681 afişări

Angajaţii guvernului federal american, aflaţi în şomaj tehnic de la începutul lunii octombrie, au revenit joi la lucru, întâmpinaţi cu gogoşi, cafele şi cu mesaje de încurajare din partea reprezentanţilor administraţiei Obama. Washington D.C., paralizat de mai bine de două săptămâni, a revenit la viaţă, străzile capitalei americane fiind din nou animate de forfota orei de vârf.

Gogoşi şi cafea peste gogoaşa falimentului american

Practica guvernării de criză a devenit obişnuinţă la Washington în ultimii ani, astfel că reacţia pieţelor financiare la impasul politic din ultimele săptămâni a fost nesemnificativă. Traderii şi investitorii au anticipat fără probleme că politicienii americani vor prelungi disputa până în ultimul moment, însă în final vor acţiona pentru ridicarea plafonului datoriei de stat şi deblocarea finanţării guvernului. Congresul SUA a mai traversat un moment similar în 2011, când disputa privind plafonul datoriei de stat s-a prelungit pentru mai multe luni şi a adus guvernul american în pragul încetării de plăţi. Atunci, ca şi acum, politicienii au acţionat în al doisprezecelea ceas. Agenţia de rating Standard & Poor’s a luat în vara anului 2011 decizia istorică de a coborî ratingul SUA de la nivelul maxim „AAA„ cu o treaptă, la „AAă„, acuzând falimentul politic.Fitch Ratings a plasat săptămâna trecută ratingul SUA sub evaluare, fiind pregătită să ia măsuri dacă termenul de 17 octombrie avea să treacă fără rezolvarea problemei plafonului datoriei de stat.

Standard & Poor’s estimează că blocarea finanţării guvernului federal timp de 16 zile a avut un impact semnificativ asupra economiei, retezând 0,6 puncte sau 24 miliarde de dolari din creşterea economică a Statelor Unite în trimestrul al patrulea. Totodată, revenirea la normal a activităţii guvernului ar putea dura până la câteva luni.

Disputa neelegantă şi iresponsabilă din Congres, care a blocat activitatea guvernului şi a adus din nou Statele Unite în zona riscului de default, ar putea influenţa rezultatul alegerilor generale parţiale de anul viitor. Rezolvarea situaţiei fără a ceda revendicărilor republicanilor este considerată o victorie pentru Obama, care a rezistat atacului la reforma în sănătate. Partidul Republican are nevoie de un câştig net de şase voturi în Senat pentru a obţine majoritatea în camera superioară a Congresului.

Partidul Democrat trebuie să apere şapte scaune de senator în statele unde candidatul republican la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, a obţinut victorii în duelul de anul trecut cu Obama. Sondajele arată că populaţia învinuieşte predominant republicanii pentru modul cum au abordat disputa privind datoria de stat, însă partidele au mai mult de un an la dispoziţie pentru pregătiri electorale. Popularitatea Tea Party a scăzut la minime record, mulţi simpatizanţi ai Partidului Republicani afişând opinii negative despre mişcarea de dreapta. La nivel general, 49% din populaţie are o opinie negativă despre Tea Party, faţă de 37% cu două luni în urmă, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, citat de Bloomberg.

Prăpastia care se lărgeşte între cele două partide, divergenţele care nu-şi mai găsesc rezolvarea şi aparenta neputinţă a politicienilor de a coopera au pătat reputaţia Statelor Unite atât în raport cu creditorii externi, precum China sau Japonia, cât şi faţă de investitori şi economişti. Statul american are, în percepţia tot mai multor analişti şi executivi, o problemă de funcţionare. Principalii inamici ai celei mai mari economii a lumii par să fie chiar aleşii poporului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/gogosi-si-cafea-peste-gogoasa-falimentului-american-11554109
11554109
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.