Firefox, aliat sau pion al Google?

Postat la 04 decembrie 2007 1 afişăre

Cu doar cativa ani in urma, Firefox era un program open-source creat de mii de contributori din toata lumea, fara sa aiba in spate un gigant ca Microsoft care sa-l finanteze. Intre timp, a prosperat in cadrul fundatiei non-profit Mozilla si a ajuns cel mai mare rival al Internet Explorer, browserul creat de Microsoft.

Dean Hachamovitch, directorul general al Microsoft pentru Internet Explorer, a declarat ca piata inca are o preferinta vizibila pentru Explorer, dar a admis si ca Microsoft, din motive structurale, nu poate manifesta entuziasmul pe care il au dezvoltatorii Firefox. „Noi suntem mult mai rezervati in a gandi cu voce tare imbunatatirile pe care le aducem browser-ului nostru“, spune el. „Pot sa analizez si sa vorbesc despre toate inovatiile facute, dar noi nu discutam despre ele decat atunci cand sunt finalizate. Oamenii iau decizii foarte importante in functie de ceea ce spune Microsoft; noi avem o responsabilitate pentru tot ceea ce spunem cu voce tare“, afirma Hachamovitch.

Ingrijorator pentru viitorul Mozilla este legatura sa stransa cu Google, care in baza contractului de drepturi de autor, a scris majoritatea cecurilor care finanteaza proiectul Firefox. Cand legatura cu Google a fost dezvaluita in urma cu mai bine de un an, intrebarea pe portalurile de tehnologie la moda, precum Slashdot.org, a fost daca cumva Mozilla actioneaza ca o interfata pentru Google in razboiul mai larg pe care acesta il duce cu Microsoft si cu altii. Fundatia a mers pana la a aborda direct problema, anuntand recent ca „noi nu ne gandim initiativele impreuna cu Google“ si adaugand ca este sigura ca Google „a inteles separarea dintre un parteneriat pentru tehnologia de cautare si restul activitatilor noastre“.

Cu toate acestea, ingrijorarea in randul utilizatorilor si al dezvoltatorilor de Firefox cu privire la relatia dintre Google si Mozilla se concentreaza acum mai mult pe ce s-ar putea intampla daca Google ar renunta, si-ar crea propriul browser sau ar sprijini un altul deja existent, ca Safari. Aceasta discutie despre viata de dupa Google reprezinta o intorsatura neasteptata: temerea este ca Mozilla, in loc sa devina o interfata pentru Google, sa nu devina periculos de dependenta de el.

Un purtator de cuvant al Google a refuzat sa comenteze cu privire la aspectele ridicate de relatia Google-Mozilla, dar a emis o declaratie conform careia „Mozilla este un partener de afaceri valoros, pentru ca multi folosesc Firefox ca sa acceseze produsele si serviciile Google. Vom continua sa colaboram cu o varietate de furnizori de tehnologie, inclusiv cu Mozilla, pentru a le oferi utilizatorilor nostri comuni cea mai buna experienta posibila cu serviciile si produsele noastre“.

Pentru un observator din exterior precum Tim Wu, profesor de drept la Universitatea Columbia care se preocupa in special de internet, alianta inca are substanta. „Traim intr-un razboi rece intre sistemele deschise si cele inchise si Google este bucuros sa ofere sprijin entitatilor pe care le vede ca aliatii sai“, a spus el. Recunoscand ca nu cunoaste termenii confidentiali ai contractului dintre cele doua parti, Wu a comentat totusi ca, prin analogie, „nimeni n-ar fi fost surprins daca Turcia ar fi primit ajutor de la Statele Unite in timpul Razboiului Rece“.

Traducere si adaptare: Mihai Mitrica

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Internet,
Firefox,
Explorer,
Mozilla,
Microsoft,
browser
/special/firefox-aliat-sau-pion-al-google-1073805
1073805
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.