Fiica unuia dintre ultimii dictatori ai lumii şi viaţa sa incredibilă. A cântat cu Iglesias, vinde bijuterii şi fură milioane de dolari

Autor: Florin Casota Postat la 08 decembrie 2015 89018 afişări

Fiica unuia dintre ultimii dictatori ai lumii şi viaţa sa incredibilă. A cântat cu Iglesias, vinde bijuterii şi fură milioane de dolari

În urma acestor acţiuni, valoarea de piaţa a VimpelCom a scăzut cu nu mai puţin de 59 % ajungând la valoarea de 6,3 miliarde de dolari. În plus, MTS şi TeliaSonera au scăzut cu 52% şi respectiv 38% în aceeaşi perioadă, scăzându-le valorile de piaţă la 7,9 miliarde de dolari şi 20 de miliarde de dolari.

De ce ar fi vrut cineva să intre pe piaţa telecom din Uzbekistan? Pentru că era o piaţă neacoperită, în 2005 serviciul telefonic mobil era un lux şi doar în jur de 900.000 de persoane deţineau un telefon celular. Acum acest număr a crescut la 21 de milioane, adică cei mai mulţi utilizatori din Asia Centrală, potrivit CIA.

„La mijlocul anilor 2000, Karimova era persoana la care trebuia să apelezi dacă voiai să faci afaceri în Uzbekistan”, este de părere Ed Baumgartner, cofondator al firmei de consultaţă Edward Austin. Baumgartner a studiat la Harvard alături de Karimova şi a mai vorbit cu ea de-a lungul anilor, dar nu au făcut niciodată afaceri împreună. El susţine că Karimova îşi lua în serios studiile „venea în fiecare zi la cursuri, engleza ei era foarte bună”, spune el.

După Harvard, Karimova s-a întors acasă, unde a ocupat diferite funcţii oficiale, a organizat evenimente şi s-a lansat în muzică. Dar acuzaţiile de corupţie nu au ocolit-o. În septembrie 2014 a fost acuzată că ar fi implicată într-un grup care ar fi furat milioane de dolari de la companiile locale. Procurorii au confiscat bunuri în valoare de 167 de milioane de dolari. Mai mulţi oameni cu influenţă din Uzbekistan i-au atras atenţia preşedintelui că fiica sa a scăpat de sub control şi că ar trebui să o tempereze, fapt care a dus la arestarea Karimovei la domiciliu. Cel puţin aşa relevă o înregistrare audio care a ajuns în posesia jurnaliştilor de la BBC, în care Gulnara Karimova susţinea că, împreună cu fiica ei, Iman, în vârstă de 16 ani, este arestată la domiciliu, în Uzbekistan, şi că are nevoie urgentă de ajutor medical. „Casa este înconjurată de sute de camere de luat vederi şi de echipamente de supraveghere care îmi îngrădesc orice posibilitate de comunicare cu exteriorul. Este o situaţie teribilă pentru mine şi pentru fiica mea. Avem nevoie de ajutor medical de urgenţă“, a declarat Karimova.

Femeia în vârstă de 42 de ani, care a reprezentat în anii trecuţi o imagine glamour, a decăzut în ultimii ani. Islam Karimov, preşedintele ţării, este la putere încă din 1989, atunci când conducea Partidul Comunist din fosta republică sovietică. O serie de referendumuri l-au menţinut în fruntea statului, însă el a ţinut observatorii străini departe, aşa că valabilitatea alegerilor nu poate fi verificată, potrivit unor documente de la WikiLeaks.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/fiica-unuia-dintre-ultimii-dictatori-ai-lumii-si-viata-sa-incredibila-a-cantat-cu-iglesias-vinde-bijuterii-si-fura-milioane-de-dolari-14912302
14912302
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.