Exclusiv NY Times: Moldova la partaj intre Romania si Rusia

Postat la 05 mai 2009 31 afişări

Daca locuitorii Chisinaului uita uneori ca traiesc la granita dintre doua lumi, de Craciun isi aduc cu siguranta aminte.

“Moldova trebuie sa reziste in Europa asa cum Cuba rezista pe continentul american”, a spus Voronin la un miting de aniversare a zilei de nastere a lui Lenin, la putina vreme dupa alegerea in functia de presedinte, potrivit agentiei Interfax. “Vom rezista pana la capat asa cum si Cuba rezista in fata pradatorilor imperialisti.”

De atunci, miscarea de reunificare a ajuns la periferia vietii politice. Arcadie Barbarosie, director executiv al Institutului pentru Politici Publice, spune ca doar 15% dintre moldoveni ar mai sprijini unirea cu Romania in cazul unui eventual referendum. Elitele politice si-au pierdut si ele interesul, dar din motive pragmatice. “Nu toti vor sa fie vocea a doua la Bucuresti, daca pot sa fie vocea intai la Chisinau”, spune Konstantin F. Zatulin, director al Institutului Comunitatii Statelor Independente, cu sediul la Moscova.

Dar ipoteza nu a fost niciodata abandonata. In 2006, presedintele roman Traian Basescu a spus ca “unirea Romaniei cu Moldova se va petrece in interiorul Uniunii Europene si nu in alt mod”. Declaratia a fost invocata si in protestele de luna trecuta de la Chisinau, unde steagul Romaniei a fost ridicat pe doua cladiri oficiale. Voronin a sustinut ca poate demonstra ca agenti romani au planificat si au organizat protestele.

“Nu i-as spune chiar nationalism, pentru ca nationalismul reuneste oamenii care lupta in interesul propriei natiuni”, sustine Mark E. Tcaciuc, unul dintre principalii consilieri ai lui Voronin. “As numi-o <unionism>, pentru ca aici e vorba despre niste oameni care lupta pentru lichidarea propriei lor natiuni si absorbirea ei de catre o alta.”

Liderii opozitiei resping aceasta explicatie. Iulian Fruntasu, lider al Partidului Democrat Liberal, afirma ca acuzatiile referitoare la interferenta Romaniei au distras atentia de la nemultumirile crescande fata de guvernarea comunista. In plan profund, spune el, Rusia stie ca isi pierde influenta asupra tinerilor moldoveni. Pusi in fata acestei crize, liderii sprijiniti de Moscova “ar fi in stare sa spuna ca vrem sa ne unim si cu luna”.

“Ce puteau ei sa faca pe vremea sovieticilor nu mai e posibil acum”, spune Fruntasu. “E drept ca au de partea lor presa de limba rusa, dar acum e o alta generatie, care are acces la carti si la internet. Nimeni nu mai crede acum ca exista o limba moldoveneasca si o limba romana. Oamenii calatoresc. Nu cred ca Rusia are vreo sansa pe termen lunga sa tina Moldova pe orbita ei.”

Intre timp, moldovenii se impart in fiecare duminica dimineata: o parte merg la slujba de la biserica ortodoxa romana, o alta parte la biserica ortodoxa rusa. La chioscurile de ziare, cele rusesti se refera la recentele manifestatii ca la un “puci”, iar cele de limba romana le numesc revolutie. Botnaru spune ca are prieteni din ambele tabere si fiecare il tot someaza sa aleaga.

“E ca in cazul parintilor prosti care divorteaza si ii intreaba pe copii: pe cine iubiti mai tare, pe mama sau pe tata?”, spune Botnaru. “Sunt copii care nu pot iubi nici pe mama, nici pe tata. Si sunt o multime de oameni in situatia asta.”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/exclusiv-ny-times-moldova-la-partaj-intre-romania-si-rusia-4296959
4296959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.