EXCLUSIV - Cum s-a vazut CES din Las Vegas: "Ma ajuti sa vand, te ajut sa vinzi" (VIDEO)

Postat la 08 ianuarie 2011 44 afişări

O prima lectie a targului de tehnologie CES 2011 de la Las Vegas: nu va exista mai nimic pe lumea aceasta fara cipuri, fara softuri, fara conexiune la internet. Chiar daca produci scobitori sau banane, trebuie sa te imprietenesti cu tehnologia si, pe cat posibil, cu firmele din domeniu.

A transfera filmele de pe laptopul personal pe plasma din living este deja o problema rezolvata. Majoritatea studiourilor din Europa, din Hollywood si Bollywood au anuntat deja ca vor lansa servicii de video on demand pe tehnologie Intel in viitorul apropiat. Intervine o problema insa: nu orice computer va putea descarca cele mai noi filme HD, ci numai cele cu procesoare Intel de ultima generatie. Frustrarea este dramatica, atunci cand prietenul sau vecinul poate si tu nu. Rezultatul previzibil: vanzarile Intel vor creste ajutate de Hollywood si Bollywood. QED!

Cineva spunea, mai in gluma, mai in serios, ca desi CES se defineste ca targ mondial al electronicelor de consum, este mai degraba o expozitie auto. Cam peste tot intalnesti masini - de la Aston-Martin pana la mai banalele Chevrolet Camaro, ai caror constructori se straduiesc sa-i convinga pe vizitatori ca deja stiu tainele viitorului in materie de dotari hi-tech. Dar pentru asta au nevoie si de producatorii de electronice care sa adapteze si sa livreze noi echipamente, ca si de marii operatori telecom ce spera la randul lor ca, odata raspandita moda de a avea conexiune internet in masina, traficul de date va creste, iar incasarile pe client se vor imbunatati.

General Motors promoveaza pentru unele dintre modelele sale aplicatia OnStar, care poate fi instalata pe iPhone sau pe telefoanele cu sistem de operare Android. Sa deschizi usile masinii, sa o cauti prin parcare ordonandu-i sa aprinda farurile sau sa pornesti motorul inainte de a iesi din casa prin comenzi date de pe telefonul mobil este deja la indemana americanilor amatori de confort. Insa General Motors merge mai departe si promite conexiune 4G pentru modelele sale. Camere video ascunse in caroserie ii vor trimite proprietarului imagini pe telefon pentru a-l asigura ca masina este ok acolo unde a lasat-o. Video Skype la bord? Sigur ca da, nu este o problema! La randul sau, Toyota planuieste sa lanseze peste doi ani in Europa sistemul de infotainment auto Entune.

Informatiile de genul meteo sau cel mai bun pret la carburant vor fi la indemana pe ecranul din dreapta volanului, ca si posibilitatea de a cauta pe Microsoft Bing sau de a rezerva o masa la restaurant sau bilete la cinema fara a iesi din masina. In lumea IT este folosit termenul de ecosistem, ce defineste conexiunile si relatiile dintre diverse echipamente, iar in ultima vreme capata si un alt inteles: de interdependenta intre diverse industrii in care rolul de catalizator il are tehnologia informatiei. In definitiv, cu cine sa se imprieteneasca sectoarele atinse de criza, daca nu cu cei mari din hi-tech, care si-au vazut de cresteri cand pe atatia altii ii lua disperarea?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/exclusiv-cum-s-a-vazut-ces-din-las-vegas-ma-ajuti-sa-vand-te-ajut-sa-vinzi-video-7870928
7870928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.