Euro 2.0 sau a doua geneza a euro

Autor: Mihai Mitrica Postat la 23 martie 2011 55 afişări

La sfarsitul acestei saptamani ar trebui sa aflam cum considera liderii UE ca trebuie sa se transforme zona euro ca sa nu faca implozie sub greutatea dezechilibrelor interne. Dar nu avem nicio garantie ca de aceasta data lucrurile vor iesi substantial mai bine.

Cazul Lisabonei este insa unul paradoxal pentru ca, in ciuda optimismului din piata portughezii trebuie sa plateasca in mod curent dobanzi de peste 7%, nivel considerat anticamera solicitarii de ajutor financiar extern. In ce o priveste, Spania a avut o saptamana pe muchie de cutit dupa retrogradarea de catre Moody's (care ar fi putut redeschide discutiile despre marile probleme ale sistemului sau economic) reusind sa stranga de pe piete peste 4 miliarde de euro si sa mai castige astfel putin timp. Analistii au avertizat ca norocul Madridului - lipsa unor alternative de plasament financiar in conditiile problemelor din Orientul Mijlociu si din Japonia, s-ar putea sa se termine repede si sa iasa apoi la iveala somajul de peste 20%, nevoia masiva - de ordinul zecilor de miliarde - de capitalizare a bancilor regionale, cajas (spre deosebire de estimarile ilar de mici ale oficialilor spanioli) dar si intrarea in faliment a mai multor guverne regionale din cele 17 ale Spaniei.

In plus, o alta aripa franta a eurozonei, Irlanda, se pare ca nu va obtine nicio concesie daca nu-si da acordul pentru majorarea impozitului de 12,5% aplicat corporatiilor, nivel care face din Dublin o capitala a unui "paradis fiscal". Acest pseudo-paradis fiscal este de fapt o alta consecintelor a clivajelor din care este compusa Uniunea Europeana in ansamblu si zona euro, in special: nordul si-a adjudecat deocamdata suprematia in lupta economica cu sudul, in ceea ce seamana tot mai mult a joc de suma nula unde Germania strange cam tot ce se poate de la oricare dintre colegii de eurozona, carora nu le ramane decat sa caute atuuri artificiale de competitivitate, cum sunt impozitele diminuate pe profitul companiei sau sa continue sa se imprumute ca sa poata functiona la parametri acceptabili si in viitor.

Vor reusi liderii europeni sa uite ca sunt in an electoral sau pre-electoral si vor incepe sa traseze harta unei uniuni economice si monetare care sa-si poata gestiona mai bine diviziunile? Din pacate, privind la modul in care astfel de intrebari fundamentale si-au primit raspunsul in trecut, nu sunt multe motive de optimism.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
economie,
zona euro,
dezechilibre
/special/euro-2-0-sau-a-doua-geneza-a-euro-8074557
8074557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.