Cum se spala romanii sau cearta cu apa si sapunul

Postat la 22 februarie 2010 653 afişări

Studiile despre starea igienei la nivel national si modul de raportare la boli si la sistemul medical au fost indeobste invocate spre a sublinia calitatea scazuta a vietii in Romania. Nici rezultatele studiilor despre comportamentul de consum in 2009 nu fac exceptie. Cat de des se spala romanii?

Obiceiurile nu sunt cele mai fericite nici in ce priveste modul de reactie la propriile probleme de sanatate. Peste 60% dintre respondenti sustin ca se trateaza singuri atunci cand se imbolnavesc, fie ca aleg sa foloseasca metode traditionale, medicamente cumparate de la farmacie sau tratamente alternative. Explicatia pentru acest tip de comportament sta, pe de-o parte, in lipsa de educatie medicala a populatiei si in puterea de cumparare redusa, dar pe de alta parte si in increderea destul de scazuta in personalul medical.

"Nici nu e de mirare! Presedintele Romaniei, fostul premier sau chiar Andreea Esca au avut incredere in sistemul de sanatate romanesc atunci cand au ales sa se trateze in strainatate?", se intreaba retoric Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, socotind ca exemplele date de personaje marcante ale vietii publice consolideaza si mai mult neincrederea societatii in medici si spitale. Pericolul tratamentului dupa ureche se reflecta si in clasamentul privind consumul de medicamente al Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate privind industria de ingrijire a sanatatii. "Majoritatea considera uzuala administrarea unui antibiotic, iar multi nu inteleg ca trebuie actionat intr-un mod specific asupra anumitor microbi", sustine farmacista, adaugand ca nu este rau faptul in sine ca ne tratam, ci ca ne tratam fara sa luam in calcul recomandarea unui specialist.

Studiul ApSG mai arata ca populatia se confrunta preponderent cu boli de inima, rinichi sau ficat. Vestea buna este aceea ca, in timp ce alte tari se lupta cu cancere sau alte afectiuni greu vindecabile, bolile cu incidenta mare in Romania se pot preveni, in principiu, printr-un regim de viata sanatos. In schimb, procentul ridicat al consumului de medicamente adresate sistemului nervos, desi este specific tarilor civilizate, sugereaza o tendinta care nu poate sa ne bucure. "Ceea ce imi spun aceste cifre este faptul ca vom avea in viitor o serie de afectiuni care se vor regasi intr-un consum crescut de medicamente pentru depresii", anticipeaza presedintele PFdR.

"Cu aceste date pertinente in fata, putem sa ne intrebam oare si daca sunt folosite vreodata rezultatele acestor studii?", reflecteaza Cacovean, intrebandu-se daca Guvernul chiar foloseste datele reiesite in urma sondajelor spre a-si defini politica in domeniul sanitar sau daca acestea raman doar subiecte de articole pentru jurnalisti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cum-se-spala-romanii-sau-cearta-cu-apa-si-sapunul-5588251
5588251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.