Cum se ocolesc taxele: scandalul Luxleaks dezvăluie ipocrizia organizată a marilor corporaţii

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 19 noiembrie 2014 3065 afişări

Cum se ocolesc taxele: scandalul Luxleaks dezvăluie ipocrizia organizată a marilor corporaţii

În Luxemburg, numărul contabililor este de patru ori mai mare decât al poliţiştilor, iar nivelul de trai este unul dintre cele mai ridicate din lume.

”Cuceriţi lumea din sediul vostru din Luxemburg„ este titlul unei broşuri guvernamentale care promovează Marele Ducat şi cadrul juridic şi fiscal prietenos pentru afaceri, în timp ce decidenţii politici sunt foarte deschişi faţă de companii.

Cele patru mari firme de audit par să fie de acord, arată o prezentare din 2009 făcută de PricewaterhouseCoopers, în care afirmă că autorităţile sunt deschise şi uşor de contactat, oferind disponibilitate pentru dialog şi decizii rapide. Raportul face parte din documentele obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, citate de publicaţia The Guardian.

Aceste patru companii de audit sunt uriaşe, având în total 750.000 de angajaţi la nivel mondial şi venituri combinate de 117 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date, mai mari decât economia Angolei, de exemplu. Prezenţa acestor companii este mare în special în Luxemburg, unde au 6.200 de angajaţi, la o populaţie de 550.000 de persoane.

Economia Marelui Ducat este dominată de marile finanţe, după declinul uzinelor metalurgice, generând peste o treime din venitul naţional. Aproape jumătate din forţa de muncă este formată din străini, 44% dintre aceştia făcând naveta zilnic din Franţa, Germania şi Belgia.

În pofida crizei financiare, contabilitatea a înflorit. Compania de audit Deloitte, de exemplu, şi-a mărit numărul angajaţilor cu 142% în mai puţin de un deceniu, la 1.700. PwC, cea mai mare dintre cele patru companii de audit, este cu mult înaintea Deloitte, cel mai apropiat rival al său, şi se descrie drept ”un ambasador al Luxemburgului în străinătate„. PwC are 2.300 de angajaţi în Ducat, în timp ce jandarmeria are doar 1.600 de ofiţeri. Astfel, PwC este al nouălea mare angajator din Luxemburg, după producătorul de oţel ArcelorMittal şi banca franceză BNP Paribas.

PwC s-a mutat recent într-un nou sediu, Crystal Park, o clădire ecologică din lemn şi sticlă inaugurată luna trecută. Anul trecut, PwC Luxemburg a câştigat 288 de milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de 2012. Divizia de taxe a fost una dintre cele mai profitabile, cu un cîştig de 78 de milioane de euro, cu 15% peste nivelul din anul precedent.

Dezvăluirile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii se bazează pe documente care includ 548 de aşa-numite scrisori de confort acordate de guvernul din Luxemburg companiilor care au solicitat un tratament fiscal favorabil.

”Aceste companii par să fi transferat sute de miliarde de dolari prin Luxemburg şi au economisit taxe de miliarde de dolari„, se arată într-un articol din The International New York Times care citează documentele.

Aceste dezvăluiri l-ar putea pune într-o situaţie dificilă pe noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului. Pe parcursul celor aproape două decenii în care a fost premier, Juncker a contribuit la transformarea ţării sale, dintr-una dependentă de agricultură şi metalurgie într-un centru cu fiscalitate redusă pentru bănci şi companiile de asigurări.

La scurt timp după ce Juncker a preluat postul de preşedinte al Comisiei Europene, la 1 noiembrie, Executivul UE a extins o investigaţie referitoare la facilităţile fiscale din Luxemburg, pentru a include şi compania Amazon.

Comisia a lansat în acest an investigaţii similare referitoare la divizia Fiat din Luxemburg, Apple în Irlanda şi Starbucks în Olanda.

Întrebat despre aceste cazuri, înainte de noile dezvăluiri ale consorţiului de jurnalişti, Juncker a spus că va permite ca investigaţiile să continue sub coordonarea comisarului pentru concurenţă, Margrethe Vestager. ”Nu voi sta în calea investigaţiilor, ar fi inacceptabil. Am unele idei pe această temă, dar nu mă voi implica„, a spus Juncker referindu-se la cazurile din Luxemburg.

O ţară care are taxe mai mici decât vecinii săi nu încalcă legislaţia Uniunii Europene, dar ar putea să facă acest lucru dacă încheie contracte preferenţiale din punct de vedere fiscal cu unele companii.

În luna octombrie, ca reacţie la începerea investigaţiei Comisiei Europene referitoare la Amazon, ministrul luxemburghez de finanţe a spus că informaţiile referitoare la aşa-numite ajutoare de stat sunt nefondate, iar investigaţia va permite instituţiei comunitare să constate că această companie nu a beneficiat de tratament special în domeniul fiscal sau de alte avantaje.

”Nu este clar dacă aceste documente sunt printre cele căutate încă de investigatorii UE, dar sunt genul de documente care se află la baza investigaţiei din Luxemburg referitoare la legislaţia fiscală din ducat„, se arată în articolul grupului de jurnalişti.

În documentele dezvăluite se arată şi cum compania americană FedEx a înfiinţat două filiale în Luxemburg pentru a transfera profiturile operaţiunilor din Mexic, Franţa şi Brazilia în Hong Kong. Profiturile au mers din Mexic în Luxemburg sub formă de dividende scutite de taxe, iar autorităţile din ducat au acceptat să impoziteze doar 0,25% din venituri, altele decât dividendele, iar restul de 99,75% rămân scutite de taxe.

Autorităţile din Luxemburg resping acuzaţiile că ar oferi ajutoare ilegale de stat. Guvernul ar trebui să accepte însă faptul că ceea ce este legal în interiorul graniţelor sale nu arată bine în faţa partenerilor europeni. Există alte motive pentru care Marele Ducat poate fi un centru financiar puternic, inclusiv populaţia calificată şi informată, iar Luxemburgul ar trebui să se ferească de arbitrajul fiscal şi să exploateze în schimb alte avantaje pe care le poate oferi, notează Financial Times.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cum-se-ocolesc-taxele-scandalul-luxleaks-dezvaluie-ipocrizia-organizata-a-marilor-corporatii-13587802
13587802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.