Cum pierde Putin 2,4% din PIB. Kremlinului nu-i pasă pentru că se apropie războiul

Autor: Marius Oncu Postat la 08 august 2014 1162 afişări

Un tribunal din Haga a lovit economia Rusiei într-o singură zi mai puternic decât toate sancţiunile comunităţii internaţionale legate de Ucraina. Curtea Permanentă de Arbitraj a decis că Rusia trebuie să plătească o sumă record de peste 50 miliarde de dolari unor foşti acţionari ai companiei petroliere Iukos, dezmembrată de autorităţile ruse la comanda preşedintelui Vladimir Putin începând din 2004.

Cum pierde Putin 2,4% din PIB. Kremlinului nu-i pasă pentru că se apropie războiul

DAUNE GREU DE RECUPERAT

Deteriorarea relaţiilor cu Occidentul, în contextul crizei din Ucraina, în care SUA şi UE au impus sancţiuni Rusiei, face şi mai puţin probabilă plata daunelor de către statul rus, potrivit Financial Times.

Cu circa şase luni în urmă, Rusia părea încă interesată să fie parte a unor ”cluburi„ internaţionale, precum Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Odată cu agravarea crizei din Ucraina, protejarea reputaţiei internaţionale nu mai are acceaşi importanţă pentru Rusia.

”Dacă am fi cinici, am putea gândi că paguba reputaţională pentru Rusia în cazul în care nu plăteşte ar fi limitată, deoarece au trecut deja prin foarte multe chestii. Cred că ar fi dispuşi să-şi asume destule riscuri„, a declarat Loukas Mistelis, director al Şcolii de Arbitraj Internaţional din cadrul Universităţii Queen Mary din Londra.

Deşi nu poate face apel la decizie, Rusia a promis că va folosi toate metodele pentru a blocaverdictul. Poate deschide un caz în justiţia din Olanda în care să afirme că nu se afla sub incidenţa unui acord privind afacerile transfrontaliere din sectorul energetic, semnat de Rusia dar niciodată ratificat. Moscova s-a retras din tratat în 2009.

Chiar dacă verdictul rămâne în picioare, acţionarii Iukos vor avea de luptat din greu pentru a obţine banii. Dacă Rusia nu plăteşte, aceştia trebuie să urmărească active comerciale ale statului rus în cele 150 de ţări partenere ale convenţiei din 1958 pentru impunerea compensaţiilor decise prin arbitraj.

Franz Sedelmayer, un german care a avut o afacere de brokeraj în Sankt Petersburg în anii ’90 – când primar al oraşului era Putin – a câştigat primul arbitraj internaţional împotriva Rusiei. Tribunalul a decis că unele din activele sale au fost expropriate ilegal la ordinul Moscovei.

”Sunt destul de optimist că oricine obţine despăgubiri substanţiale împotriva Rusiei va reuşi în cele din urmă. Dar este un drum anevoios. Mi-am pierdut proprietăţile în urmă cu 20 de ani şi încă sunt în procese„, spune Sedelmayer.

Germanul a câştigat mai multe procese pentru scoaterea la licitaţie a unor bunuri, precum clădirile misiunilor comerciale ale Rusiei în Suedia şi Germania, dar afirmă că s-a confruntat cu numeroase încercări ale ruşilor de a-l discredita şi bloca.

Esenţial pentru succesul acţionarilor Iukos va fi să convingă instanţele că şi activele companiilor de stat din Rusia, chiar dacă nu sunt 100% deţinute de Kremlin, pot fi confiscate pentru plata despăgubirilor.

Poziţiile adoptate de instanţe în această privinţă au variat de la ţară la ţară, a spus el.

n cazul în care companiile de stat din Rusia ar fi lovite şi de sancţiunile UE şi SUA, dar şi de încercările acţionarilor Iukos de a pune mâna pe unele active, relaţiile dintre Kremlin şi Occident s-ar putea înrăutăţi şi mai tare.

O persoană apropiată lui Putin a declarat că sentinţa privind Iukos este lipsită de importanţă în lumina confruntării geopolitice pentru Ucraina. ”n Europa se apropie războiul. Chiar credeţi că decizia (de 50 de miliarde de dolari) contează?„, a întrebat acesta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
tribunal,
putin,
sentinta,
despagubiri
/special/cum-pierde-putin-2-4-din-pib-kremlinului-nu-i-pasa-pentru-ca-se-apropie-razboiul-13056937
13056937
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.