Culmea ipocriziei: fabricanţii crizei iau bonusuri de 20 de miliarde de dolari

Autor: Marius Oncu Postat la 12 martie 2013 80 afişări

În ultimul deceniu, bancherii au condus omenirea către cea mai gravă criză economică după cea din anii ‘30, iar companiile în fruntea cărora se află a trebuit să fie salvate de guverne cu banii contribuabililor. În pofida acestei situaţii, vinovaţii nu prea au avut de suferit. În majoritatea cazurilor, bancherii crizei şi-au păstrat locurile de muncă şi sunt încă plătiţi, din perspectiva omului obişnuit, cu sume exorbitante. Bonusurile, care ar fi trebuit să răsplătească performanţe, au mai scăzut, dar se află încă la un nivel foarte ridicat.

Raportul estimează că Wall Street a pierdut 28.300 de locuri de muncă din noiembrie 2007 până în ianuarie 2010, după care a adăugat 8.500 în contextul recuperării după criza financiară. În ultimele luni, bănci mari, printre care Citigroup, Barclays şi Morgan Stanley, au anunţat concedierea a mii de angajaţi, ca răspuns la condiţiile dificile de afaceri.

MAJORAREA FONDURILOR PENTRU BONUSURI ÎN 2012 REFLECTĂ PROFITURILE MAI MARI LA OPERAŢIUNILE DE BROKERAJ ALE FIRMELOR DE PE NEW YORK STOCK EXCHANGE, situate la 23,9 miliarde de dolari. Anul trecut a fost pentru brokerii de pe bursă unul dintre cei mai profitabili din istorie. Alte activităţi ale marilor grupuri financiare au avut, însă, rezultate mai slabe ca în 2011. Salariul mediu, inclusiv bonusuri, pentru angajaţii de pe Wall Street a avansat uşor la 362.900 dolari în 2011. Datele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile. Sumele reflectă bonusuri în bani şi plăţi încasate pentru anii trecuţi, dar nu şi opţiuni de achiziţie de acţiuni sau alte beneficii încă nerelizate.

EUROPA SCHIMBĂ REGULILE JOCULUI. Oficialii europeni, încurajaţi de o victorie în privinţa limitării bonusurilor bancherilor, intenţionează să propună în acest an şi o legislaţie care să dea acţionarilor control asupra salariilor directorilor de companii listate pe burse.

PACHETELE SALARIALE GENEROASE PENTRU ŞEFII DE COMPANII SE AFLĂ SUB ASEDIU ÎN EUROPA, după ce recent elveţienii au votat prin referendum unele dintre cele mai stricte măsuri de control din lume, înfuriaţi de largheţea stil Wall Street a directorilor. Astfel, companiile listate din această ţară vor fi nevoite să respecte decizia acţionarilor privind salarizarea conducerii, în timp ce primele acordate la instalare şi plecarea din companie sunt interzise. Comisia Europeană lucrează la o propunere pentru reguli similare aplicabile în toate cele 27 de state membre ale UE. "Sunt pentru acordarea unor atribuţii mai mari acţionarilor în privinţa salariilor. Lucrez în prezent la legislaţia UE care să dea acţionarilor un vot obligatoriu de respectat referitor la pachetele salariale", a declarat comisarul responsabil de reglementare Michel Barnier.

PROPUNERE URMEAZĂ SĂ FIE PREZENTATĂ ÎNAINTE DE SFÂRŞITUL ANULUI. Oficialii europeni au convenit la sfârşitul lunii februarie limite foarte dure pentru bonusurile bancherilor. Astfel, acestea vor fi plafonate la valoarea salariului sau, cu acordul acţionarilor, la de două ori nivelul salariului. Sharon Bowles, unul dintre parlamentarii europeni care au condus negocierile pentru limitarea bonusurilor, a declarat că mulţi membri ai Parlamentului European vor să vadă pachete salariale mai reduse în toate sectoarele. "Am vrea să vedem că există mai multă reţinere în privinţa salariilor directorilor în general. Chiar dacă nu putem interveni la nivel general referitor la salarii, este corect să acordăm putere de decizie acţionarilor, aşa cum au făcut elveţienii", a spus Bowles. Liderii politici din Franţa şi Germania şi-au exprimat, de asemenea, susţinerea pentru reglementări privind pachetele salariale după modelul elveţian. Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat că ar prefera ca regulile să fie introduse la nivel european, însă s-ar putea găsi sub presiune să ia măsuri mai repede, în contextul alegerilor din septembrie, pentru a nu părea că favorizează şefii bogaţi de companii.

IN MOD IRONIC, MAREA BRITANIE, care s-a opus limitelor pentru bonusuri, urmează să introducă din octombrie un set de reguli foarte dure în privinţa salariilor directorilor. Conducerea companiilor va fi obligată să respecte deciziile acţionarilor referitoare la bonusuri şi plăţi efectuate la încetarea contractelor în anumite circumstanţe. Unii investitori afirmă că voturile ale căror rezultate sunt obligatorii pentru conducere nu sunt practice şi riscă o implicare excesivă a acţionarilor în managementul companiilor, chiar dacă aceştia nu au posibilitatea de a înţelege pe deplin situaţia fiecărei firme în care investesc.

STATELE UNITE AU ACORDAT ÎN 2011 ACŢIONARILOR DREPTUL DE A VOTA ÎN PRIVINŢA PACHETELOR SALARIALE, însă aceste voturi, la fel ca acelea prevăzute în prezent de reglementările din Marea Britanie şi Germania, sunt doar consultative. Directorii de companii primesc în continuare salarii şi bonusuri foarte mari, în multe cazuri chiar împotriva voinţei acţionarilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
wall street,
bonusuri,
criza,
bancheri
/special/culmea-ipocriziei-fabricantii-crizei-iau-bonusuri-de-20-de-miliarde-de-dolari-10661469
10661469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.