Cine este singura femeie de care ascultă Vladimir Putin

Autor: Florin Casota Postat la 04 iulie 2016 7885 afişări

Cine este singura femeie de care ascultă Vladimir Putin

Căderea rublei a alimentat inflaţia şi importurile au devenit mai scumpe. Drept urmare, salariile au scăzut cu mai mult de 10% din 2014. Ajustarea ratelor dobânzilor a fost singura unealtă pe care banca centrală a folosit-o pentru a stopa căderea rublei. Ratele ridicate au ajutat şi la scăderea inflaţiei (7%, în prezent, obiectivul băncii fiind 4%). Din august 2014, banca centrală a Rusiei menţine dobânda de politică monetară la 11%, în ideea de a ajuta o economie în recesiune, pe fondul stabilizării inflaţiei.

Anul trecut, economia s-a contractat cu 3,7% şi anul acesta ar urma să înregistreze un declin de aproximativ 1%.

Aceste decizii au „reflectat capacitatea instituţiei de a face ceea ce este corect pentru ţară indiferent de situaţia politică”, spune Birgit Hansl, de la Banca Mondială.

„Aceşti paşi au fost dureroşi, dar necesari”, a spus şi Elvira Nabiullina. Pentru a uşura perioada, guvernul cheltuie 3% din PIB pentru recapitalizarea băncilor şi compensarea ruşilor care au economiile în băncile cu probleme. În plus, băncilor le-a fost permisă o reevaluare a pasivelor în valută la o rată de schimb dinainte de criză, ceea ce face ca bilanţurile lor să pară mai sănătoase decât sunt, edectul fiind că le permite să împrumute mai mult. Banca centrală le-a permis băncilor să eşaloneze anumite datorii, mişcare întâmpinată cu prudenţă de FMI. Iar toate aceste mutări ar putea da roade. Creditele neperformante rămân la un nivel mai scăzut decât în 2008-2009.

În acelaşi timp Elvira Nabiullina a primit dreptul din partea preşedintelui de a trage la răspundere anumite bănci care erau de neatins până acum, susţine Oleg Vyugin, preşedintele băncii MDM şi fost guvernator adjunct al băncii centrale. Aşa că în jur de 200 de licenţe bancare au fost anulate din 2014 până în prezent, adică aproximativ o cincime din total.

Cu toate acestea, perspectivele economice pe termen lung nu arată bine. Criticii guvernatorului susţin că politica monetară restrictivă a instituţiei paralizează investiţiile. Cu toate acestea, profiturile companiilor au crescut cu 50% anul trecut şi au fost destul de mulţi bani pentru investiţii. Potrivit unor sondaje, producătorii din Rusia invocă incertitudinea politică, şi nu ratele ridicate ale dobânzilor, drept o piedică în dezvoltarea afacerilor. Elvira Nabiullina pare a fi de acord. „Încetinirea creşterii economice se datorează în parte unor factori structurali”, spune ea. Ceea ce o îngrijorează cel mai mult nu este preţul petrolului, ci „cât de repede şi dinamic” Rusia îşi poate îmbunătăţii mediul de afaceri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cine-este-singura-femeie-de-care-asculta-vladimir-putin-15272247
15272247
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.