China şi-a construit în timp record propria Bancă Mondială

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 07 aprilie 2015 1082 afişări

Incapabilă să îşi sporească influenţa în actualele instituţii financiare interna-ţionale, China îşi construieşte o alternativă proprie, Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), pentru care a reuşit să atragă sprijinul a peste 40 de state, inclusiv al tuturor marilor aliaţi ai Statelor Unite, cu excepţia Japoniei şi a Canadei. Totul în pofida opoziţiei manifestate de autorităţile de la Washington.

China şi-a construit în timp record propria Bancă Mondială

Numele este o problemă delicată pentru Taiwan. La presiunea Chinei, care consideră Taiwanul o provincie rene-gată, insula cu 23 de milioane de locuitori a participat la competiţiile sportive internaţionale sub numele de ”Chinese Taipei„ şi a intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului ca ”Teritoriile separate din Taiwan, Penghu, Kinmen şi Matsu„. În 1986, când China s-a alăturat Băncii Asiatice pentru Dezvoltare (ADB), instituţia a modificat numele de membru al Taiwanului în ”Taipei, China„, din ”Chinese Taipei„. Modificarea a fost contestată de guvernul din Taiwan, întrucât ar sugera că Taiwanul ar fi sub jurisdicţie chineză, dar schimbarea a intrat în vigoare, iar Taiwanul este încă membru al ADB. La sfârşitul lunii martie, zeci de protestatari s-au încăierat cu poliţia în faţa clădirii prezidenţiale, pentru că preşed-intele Ma Ying-jeou, care a anunţat planul de participare la AIIB, nu s-a consultat cu populaţia şi a afectat suveranitatea ţării prin trimiterea scrisorii de intenţie.

Între statele care au anunţat la sfârşitul lunii martie participarea la AIIB se mai află şi Rusia, Australia şi Olanda, precum şi Finlanda.

Noua bancă de infrastructură nu va avea o contribuţie majoră la dezvoltarea economică a Marii Britanii şi nici a unor state din regiunea asiatică cum este Japonia, iar Statele Unite nu vor lua măsuri împotriva AIIB. Ideea este că autorităţile de la Londra sunt interesate de o îmbunătăţire modestă a relaţiilor economice şi politice cu China, în pofida unei uşoare înrăutăţiri a legăturilor cu partea americană, şi se pare că şi restul statelor au decis că aceasta este atitudinea corectă.

Directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat în martie că FMI este ”încântat„ să coopereze cu Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură condusă de China. Lagarde a spus că există spaţiu ”masiv„ pentru colaborarea cu banca asiatică în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor din infrastructură şi a apreciat că Banca Mondială va lucra, de asemenea, împreună cu noua instituţie financiară, potrivit BBC.

Preşedintele Băncii Asiatice pentru Dezvoltare, Takehiko Nakao, şi-a arătat la rândul său disponibilitatea de a coop-era cu AIIB.

Pe fondul acestor evoluţii, secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, a criticat, după întâlniri la Beijing cu oficiali chinezi de rang înalt, ritmul reformelor economice din China, dar a adoptat un ton mai conciliant faţă de AIIB, afirmând că Statele Unite salută înfiinţarea băncii. ”Am fost încurajat de discuţiile de la Beijing în care liderii chinezi au spus în mod clar că aspiră să îndeplinească standarde înalte„, a arătat Lew.

AIIB face parte dintr-o iniţiativă mai amplă a Chinei, pentru un nou ”Drum al Mătăsii„, în vederea creşterii comerţului şi investiţiilor în Asia şi restul lumii. Potrivit băncii Barclays, iniţiativa poate să contribuie la stabilitatea regiunii. ”Credem că prin construirea unei relaţii interdependente bazate pe interese economice comune acest Drum al Mătăsii ar trebui să întărească legăturile politice, să îmbunătăţească înţelegerea reciprocă şi să contribuie la stabilitatea pe termen lung a regiunii. Acordul de înfiinţare a AIIB de către ţări care au dispute teritoriale cu China sugerează că este posibilă o reducere a riscurilor geopolitice şi a probabilităţii de declanşare a unor conflicte militare„, consideră analiştii de la Barclays.

Proiectul de înfiinţare a AIIB reprezintă mai mult decât atât, este o lovitură majoră de imagine a Chinei, faţă de care Statele Unite s-au plasat în opoziţie şi, până acum, strategia americană este un mare eşec.

Statele Unite şi alţi oponenţi ai AIIB se întreabă dacă banca va respecta standardele internaţionale în domeniile transparenţei, sustenabilităţii datoriilor, protecţiei mediului şi sociale, sau va deveni doar un instrument al politicii ex-terne a Chinei. Ministerul de Externe al Japoniei a anunţat că, dacă China nu va clarifica aceste probleme, Japonia va rămâne precaută. Partea japoneză şi-a nuanţat ulterior poziţia.

”Nu este vorba despre respectarea unui termen limită, 31 martie. Poziţia noastră rămâne neschimbată şi anume că trebuie să urmărim cu atenţie cum garantează China buna guvernanţă a AIIB. Nu am exclus posibilitatea fie de a par-ticipa la AIIB, fie de a rămâne în afara acesteia„, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală japoneză.

Pe măsură ce tot mai multe state se alătură iniţiativei chineze, cu atât este probabilitatea mai mare ca AIIB să re-specte standardele internaţionale, notează însă analiştii, scăzând în acelaşi timp posibilitatea ca statul chinez să se folosească de instituţia financiară pentru a-şi spori influenţa în regiune.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/china-si-a-construit-in-timp-record-propria-banca-mondiala-14105515
14105515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.