Cea mai spectaculoasă scurgere de date bancare secrete din ultimii ani: "SUA m-au avertizat că ar fi uşor ca cineva să plătească să fiu ucis"

Autor: Marius Oncu Postat la 23 iulie 2013 2845 afişări

A fost cea mai spectaculoasă scurgere de date bancare secrete din ultimii ani: în 2008, Hervé Falciani, un angajat al grupului financiar britanic HSBC, a dispărut cu informaţii despre circa 130.000 de clienţi ai băncii.

Cea mai spectaculoasă scurgere de date bancare secrete din ultimii ani: "SUA m-au avertizat că ar fi uşor ca cineva să plătească să fiu ucis"

Băncile precum HSBC au creat un sistem în care se îmbogăţesc pe spinarea societăţii, sprijinind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, a afirmat el. Chiar dacă autorităţile din Spania şi Franţa au condamnat mai multe persoane importante pentru evaziune folosind datele furnizate, până în prezent nu s-a utilizat nici măcar 1% din acestea. „Autorităţile sunt interesate doar de nume de clienţi. Dar informaţiile pot fi folosite şi pentru a da în vileag sistemul folosit de bănci pentru a face posibilă evaziunea şi spălarea de bani. Pentru mine a contat să atrag atenţia asupra comportamentului băncilor, după ce nu am reuşit să schimb nimic lucrând în interiorul sistemului„, a pus Falciani la întâlnirea cu Der Spiegel.

SPIRIT ÎNRUDIT CU SNOWDEN. REVOLTA IT-ŞTILOR. Pe fugă de mai mulţi ani, după ce a încălcat secretul bancar din Elveţia şi a scos la iveală o parte a industriei evaziunii fiscale, Falciani se simte apropiat de Edward Snowden, fost angajat ca administrator de sistem la o companie americană care lucra pentru National Security Agency (NSA) a SUA.

Snowden a dezvăluit presei internaţionale programe ample ale NSA privind interceptarea şi strângerea de date despre traficul pe internet şi convorbirile telefonice, în SUA şi străinătate. Întrebat de Der Spiegel dacă se simte într-un fel apropiat lui Snowedn, Falciani a afirmat: „Da, în fapt am încercat chiar să-l contactez. Este important că există oameni ca Edward Snowden, care spun adevărul şi arată probleme ale sistemului„.

După ce a fugit din SUA, Snowden a ajuns într-un final la Moscova, de unde discută cu mai multe ţări posibilitatea de a primi adăpost de ofensiva diplomatică puternică a SUA pentru a-l pune în faţa unui tribunal. Snowden este un spirit înrudit, dispus în aceeaşi măsură să lupte cu sistemul pentru a îndrepta ceva despre care crede că este greşit, a declarat Falciani în interviul pentru Bloomberg.

„La fel ca Snowden, sunt dispus să-mi asum riscuri, să dezvălui o problemă şi să creez structurile care să lupte cu aceasta„, a spus el.

Datele despre cei peste 100.000 de clienţi ai HSBC vor produce noi surprize, a asigurat Falciani.

„Majoritatea investigaţiilor sunt abia la început„, a afirmat fostul angajat al băncii britanice.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cea-mai-spectaculoasa-scurgere-de-date-bancare-secrete-din-ultimii-ani-sua-m-au-avertizat-ca-ar-fi-usor-ca-cineva-sa-plateasca-sa-fiu-ucis-11145407
11145407
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.