Ce nume mai aleg romanii pentru copiii lor?

Postat la 22 februarie 2010 365 afişări

Daca in trecut o Ana, un Gheorghe sau un Ion erau aproape in fiecare casa, acum ii intalnim mai curand pe nelipsitii Alexandru sau o Andreea. Fenomenul e firesc: in fiecare epoca sunt la moda o serie de prenume. Au adus insa ultimii ani schimbari radicale in preferintele parintilor din Romania cand le dau nume copiilor?

Ca in orice alt domeniu, si in acest caz putem identifica tendinte valabile pentru o perioada limitata de timp. Liiceanu vorbeste despre un studiu care arata ca, in ultima perioada, numele specifice zonelor rurale se muta inspre oras si invers. Exista si preocuparea pentru rezonanta asocierii numelui de familie cu cel de botez: daca numele de familie este foarte lung, multi parinti aleg un prenume scurt si invers. Psihologul remarca si afluxul de nume occidentale, care provine "dintr-un sentiment involuntar al globalizarii".

Pentru parintii care aleg mai multe prenume, explicatiile ar tine fie de un compromis intre modernitate si traditie, prin combinarea unui nume vechi, de sfant, cu unul modern, fie de variatele preferinte ale membrilor familiei, care impun fiecare cate un prenume. Cat priveste moda pura, Aurora Liiceanu remarca valurile de noi prenume care au venit an de an si aminteste nume ca Oana, Raluca, Razvan, Dragos, Matei sau Luca. Parintii tind sa le aleaga atunci cand observa ca sunt folosite frecvent de catre alti parinti. Alte nume, in schimb, dispar. "Prenume ca Rodica sau Florica sunt folosite din ce in ce mai rar, in timp ce diminutive care candva erau la tot pasul, ca Pusa sau Coca, abia se mai aud."

Psihoterapeutul Ramona Covrig sustine ca numele ales poate apartine unei persoane semnificative din viata cuplului. De regula, asa este ales cel de-al doilea prenume al copilului: "Tendinta este de a impaca si capra si varza. Mama si tata isi impart in mod egal dreptul de a alege un nume bebelusului." Exista si parinti care au numele pregatit inca inainte de a se naste copilul, iar in multe cazuri nu exista divergente intre ei in privinta prenumelui: relatia de cuplu este solida, iar cei doi colaboreaza si anticipeaza momentele dificile, incercand sa previna conflictele ce ar putea aparea dupa nastere, inclusiv intre ei si alti membri ai familiei. "Unii dintre noi au deja nume in minte inca din trecut, numele primei iubiri, numele unui bun prieten sau cel al unei persoane cu semnificatie. Fie ca alegem sa divulgam radacinile acestei alegeri, fie ca nu, multi dintre copiii de pe lumea aceasta poarta numele fostelor iubiri", sustine Ramona Covrig.

Exista si o a treia situatie, cand cuplul este surprins de perspectiva aparitiei unui nou membru al familiei, astfel ca alegerea unui prenume pentru copil se adauga la alte dificultati de ordin psihologic. "Ori alegerea numelui este amanata pana in ultimul moment, ori numele este ales doar de unul dintre cei doi parteneri de cuplu, de regula de catre parintele care a dorit mai mult copilul si care a pledat pentru pastrarea acestuia."

Desigur ca alegerea este foarte importanta pentru parinti, insa de o importanta deosebita este pentru copil, de vreme ce viitorul adult se va confrunta cu societatea prin intermediul numelui sau si, dupa cum stim, risca sa fie ridiculizat inca din scoala, daca poarta un nume ciudat, solemn sau greu de pronuntat. "ntr-o societate mereu in schimbare, dornica de a gusta din occidentalism, nu este de mirare de ce copiii poarta nume tot mai cosmopolite, desi in aceeasi masura parintii aleg si nume autentic romanesti, cum ar fi Ilinca sau Maria", explica psihoterapeutul. Alegerea are la baza o logica simpla: "Oamenii moderni aleg nume moderne - numele copilului trebuie sa reflecte insa conceptia noastra despre aceasta".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
nume,
alegere,
trend
/special/ce-nume-mai-aleg-romanii-pentru-copiii-lor-5589333
5589333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.