Avertismentul celui mai galonat antreprenor al momentului: Inteligenţa artificială este cea mai mare ameninţare la adresa umanităţii

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 04 noiembrie 2014 946 afişări

Elon Musk, CEO al Tesla şi fondator al SpaceX, a declarat de curând că inteligenţa artificială este, probabil, cea mai mare ameninţare la adresa umanităţii. Musk, care ţinea un discurs în faţa departamentului de aeronautică şi astronautică al Massachusetts Institute of Technology, a insistat asupra faptului că lumea trebuie să fie foarte atentă pentru a nu face ceva „foarte, foarte prostesc“.

Avertismentul celui mai galonat antreprenor al momentului: Inteligenţa artificială este cea mai mare ameninţare la adresa umanităţii

Comparat cu Iron Man

Inteligenţa artificială nu este singurul domeniu în Elon Musk activează. Compania SpaceX, fondată de Musk, a câştigat recent un contract de zeci de miliarde de dolari cu NASA, ce presupune construcţia rachetelor care vor fi folosite în următoarele misiuni spaţiale. Elon Musk este de asemenea CEO al Tesla, companie care produce maşini electrice.

Este Tesla una dintre cele mai supraevaluate companii sau unul dintre cele mai sigure pariuri pe care le poţi pune?

Această întrebare pare să fi stârnit numeroase dezbateri, mai ales dacă luăm în calcul evoluţia preţului per acţiune în ultimii doi ani: în 2012, acţiunile se tranzacţionau cu 34 de dolari, pentru ca în 2014 să atingă un maxim de peste 230 de dolari. Această creştere impresionantă a fost cauzată, în mare măsură, de declaraţiile optimiste ale CEO-ului Musk, chiar în condiţiile în care Tesla nu a înregistrat profit în această perioadă.

Deşi modelele produse de Tesla au fost de multe ori criticate, în special sedanul Tesla S, maşinile electrice ale lui Elon Musk sunt tot mai cerute. Nu oricine îşi poate permite o maşină Tesla - preţurile pleacă de la 50.000 de dolari şi pot ajunge la peste 100.000 de dolari. Cu toate acestea, Musk a anunţat că până la finalul anului 2017 Tesla va lansa un model cu un preţ de pornire de sub 40.000 de dolari.

La sfârşitul lunii iulie, reprezentanţi ai Tesla şi Panasonic au dezvăluit că cele două companii au ajuns la o înţelegere pentru a construi în Statele Unite o fabrică de baterii destinate autoturismelor. Denumit Gigafactory, proiectul va costa peste 5 miliarde de dolari. J.B. Straubel, CTO al Tesla, a spus că unitatea „va reprezenta o schimbare fundamentală a modului cum se produc bateriile destinate autoturismelor“. În urma anunţului, atât acţiunile Tesla, cât şi cele ale Panasonic au înregistrat creşteri.

Elon Musk este unul dintre cei mai controversaţi miliardari din domeniul tehnologiei. Comparat de multe ori cu personajul de film Iron Man, Musk are o avere impresionantă de aproape 10 miliarde de dolari şi planuri pe măsură. Fondatorul SpaceX promite colonizarea altor planete şi maşini electrice pe care oricine să şi le permită. „Există câteva diferenţe între mine şi Tony Stark”, a comentat Musk. „Spre exemplu, eu am cinci copii, deci petrec mai mult timp la Disneyland decât mergând la petreceri.“

În 1992, după doi ani petrecuţi la o şcoală de afaceri din Ontario, Elon Musk s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania unde a obţinut o diplomă în economie. A mai petrecut încă un an acolo, pentru a obţine şi o diplomă în fizică. Omul de afaceri a fondat alături de fratele său Zip2, o companie de software care a dezvoltat un ghid online pentru industria de tipărire a ziarelor. Musk a semnat contracte cu New York Times şi Chicago Tribune, iar Zip2 a fost achiziţionată ulterior de Compaq pentru suma de 341 milioane de dolari.

În martie 1999, Musk a cofondat X.com, un serviciu financiar de plăţi online şi prin email. Un an mai târziu, X.com a fuzionat cu o altă companie, Cofinity, care deţinea marca PayPal. Această marcă a avut o creştere rapidă şi a fost achiziţionată de eBay pentru 1,5 miliarde; Musk a primit 165 de milioane de dolari. În 2010, Elon Musk a apărut în lista Time a celor mai influenţi oameni din lume.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/avertismentul-celui-mai-galonat-antreprenor-al-momentului-inteligenta-artificiala-este-cea-mai-mare-amenintare-la-adresa-umanitatii-13482264
13482264
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.