Abenomics, doctrina şoc menită să revigoreze Japonia

Autor: Vlad Popescu Postat la 06 iunie 2013 1403 afişări

După 15 ani de deflaţie, premierul Shinzo Abe, ales în toamna anului trecut, a adoptat un plan agresiv de revigorare a economiei, bazat pe trei piloni: un program uriaş de stimulare fiscală, relaxarea agresivă a politicii monetare a Băncii Japoniei, precum şi adoptarea unor reforme structurale ample pentru a îmbunătăţi competitivitatea economică, centrare în jurul dereglementării şi liberalizării comerţului.

Abenomics, doctrina şoc menită să revigoreze Japonia

Premierul a promis că va prezenta în luna iunie măsurile vizate, însă recent au apărut zvonuri că anunţul va fi amânat până după alegerile din iulie pentru camera superioară a parlamentului.  Pieţele dau semne de nerăbdare, nu numai în privinţa reformelor structurale, ci şi în ceea ce priveşte devalorizarea yenului sau stimularea încrederii în economie prin facilitarea unui raliu puternic al bursei.

Premierul spera ca majorarea preţurilor acţiunilor să întărească încrederea consumatorilor în economie şi, implicit, să crească consumul. Totuşi, boom-ul bursei a fost determinat în principal de investitori străini. Puţini japonezi deţin acţiuni, iar dintre aceştia majoritatea au portofolii prea mici pentru a simţi imboldul consumerist odată cu creşterea bursei. Totodată, aproximativ 40% din acţiunile deţinute de japonezi se află în posesia celor mai bogaţi 20% dintre locuitori, iar două treimi dintre cei care au investit la bursă au peste 60 de ani.

Totodată, există îngrijorarea că boom-ul recent a fost pur speculativ: companiile japoneze au câştigatîntr-adevăr un spor de competiti-vitate odată cu scăderea yenului, însă dincolo de asta nu au dat semne de îmbunătăţire a eficienţei şi a modelului de business sau de o mai bună cooperare cu acţionarii.

DAI MULT, INJECŢIILE DE LICHIDITATE ALE BĂNCII JAPONIEI PE PIAŢA OBLIGAŢIUNILOR ÎN CONTEXTUL REVENIRII ÎN DREPTURI A INFLAŢIEI ÎMPING ÎN SUS COSTURILE DE FINANŢARE, situaţie care se va dovedi problematică dacă veniturile guvernului nu vor ţine pasul. Băncile, companiile, fondurile de pensii, universităţile, firmele de asigurări şi instituţiile de stat care deţin obligaţiuni vor trece cu siguranţă la vânzare, accentuând creşterea randamentelor şi împingând banca centrală într-o spirală intervenţionistă aproape imposibil de controlat.

Vecinii din Asia se arată nemulţumiţi de concurenţa neloială a Japoniei, care depreciază artificial yenul pentru a-şi promova exporturile. Coreea de Sud a indicat recent că se pregăteşte pentru eşecul planului lui Abe.

Experimentul Abe-Kuroda subliniază situaţia urgentă cu care se confruntă Japonia odată cu ascensiunea Chinei ca putere economică. Japonia ultimilor ani a tremurat în faţa perspectivei că ar putea fi nevoită să se resemneze în faţa declinului iminent. Tocmai această atmosferă i-a dat mână liberă lui Abe, iar japonezii pare că şi-au pus toate speranţele în premier, care se bucură de o rată de încredere de 70%, în pofida riscurilor şi în ciuda scepticilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/abenomics-doctrina-soc-menita-sa-revigoreze-japonia-10933233
10933233
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.