5.200 de oameni au intrat anul trecut în liga bogaţilor lumii. Averile celor mai înstăriţi au crescut cu 700 de miliarde de dolari

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 22 aprilie 2015 376 afişări

Cu averi mai mari de 30 de milioane de dolari, numărul bogaţilor la nivel mondial a ajuns anul trecut la 172.850 de persoane, care deţin la un loc o avuţie de 20.800 miliarde de dolari. Numai în 2014 averile bogaţilor au crescut cu 700 de miliarde de dolari. În vârful piramidei bogaţilor sunt 53 de nou intraţi tot anul trecut, arată The Wealth Report.

Mai mult decât atât, există în mod clar şi o dinamică diferită, în funcţie de zonă şi chiar de oraşe. Astfel, Hong Kong şi Singapore continuă să deţină poziţiile fruntaşe în ce priveşte preferinţele de rezidenţă ale celor bogaţi. În următorul dece-niu, conform estimărilor din The Wealth Report, cu excepţia Londrei, oraşele europene vor continua să-şi piardă din atrac-tivitate, chiar dacă averea rezidenţilor va continua să sporească cu 27% în acest interval. Iar argumentul este foarte sim-plu: creşterea dramatică a averilor de pe continentul asiatic. În perioada următoare, cei mai mulţi nou îmbogăţiţi se vor găsi în oraşe precum Ho Chi Minh, Jakarta, Mumbai şi Delhi.

Că numărul bogaţilor creşte rapid se poate vedea cu ochiul liber şi în dinamica zborurilor de avioane private, tot mai numeroase de la an la an. 80% dintre pasagerii acestor zboruri sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse cel mai adesea între 40 şi 55 de ani. În cele mai multe cazuri, sursa averii lor tinde să fie legată de domeniul financiar-bancar sau energie. Cam două treimi din zboruri sunt între sau către oraşe americane, iar rutele cele mai frecventate sunt dinspre Moscova şi New York către Coasta de Azur şi Nisa. Astfel, mobilitatea celor care deţin proprietăţi în diferite colţuri ale lumii se re-flectă în dinamica numărului de zboruri cu avioane private în lumea întreagă.

În echilibrul economic mondial, un rol important îl are şi în care zone înclină balaţa în ce priveşte numărul de rezidenţi bogaţi, iar evoluţia pieţei imobiliare din Marea Britanie este un exemplu clar în acest sens. Conform studiului, 60% din investitorii pe piaţa imobiliară londoneză sunt europeni, dar un interes însemnat a fost consemnat şi din partea celor veniţi din China, Rusia, India, Orientul Mijlociu (în special Arabia Saudită, Siria şi Turcia).

Singapore a fost la rândul său o destinaţie atractivă pentru cei veniţi din China, India şi Indonezia, iar piaţa americană atrage investitori în domeniul imobiliar cu precădere din UK, India şi Rusia. În schimb, schimbările în politica de confi-denţialitate în mediul bancar elveţian au produs mişcări în sens invers, adică o seamă de rezidenţi au preferat să se mute în Singapore, UK sau Emiratele Arabe Unite.

Aproape de la sine înţeles este că persoanele cu averi însemnate au mai multe locuinţe. Un exemplu este Massimo Ferragamo, al şaselea şi cel mai mic dintre copiii lui Salvatore Ferragamo, care a devenit faimos pentru că a creat încăl-ţări pentru staruri hollywoodiene începând din 1920. Viaţa fiului său pare ruptă în două. Nu numai că îşi împarte timpul între SUA şi Italia – unde a fost trimis încă de la vârsta de 25 de ani pentru a se ocupa de afacerea familiei – dar chiar şi în fiecare dintre cele două ţări obişnuieşte să meargă dintr-o locuinţă în alta. În Italia deţine o casă la Florenţa, despre care spune că este nu numai oraşul său natal, ci şi cel mai frumos din lume, dar şi o locuinţă numită Castiglion del Bosco, un domeniu de peste 2.000 de hectare în regiunea Toscana. Iar în SUA are un apartament în Manhattan şi o casă la ţară în Millbrook, un sat în statul New York. „Îmi place contrastul dintre oraş şi zonele rurale, dar dacă ar trebui să aleg aş alege casa de la ţară.“ Admite însă că o colecţie de case înseamnă şi o colecţie de dureri de cap. Cu toate acestea, aproape un sfert dintre bogaţii lumii au mai mult de o locuinţă, a doua nefiind neapărat o investiţie ci mai de-grabă folosită pentru uzul personal.

Una peste alta, indienii bogaţi caută mai cu seamă să cumpere noi proprietăţi în Marea Britanie, SUA şi Australia. Cei din Franţa şi Italia preferă UK şi Elveţia. Iar cea mai mare parte a celor 73.000 de ruşi care au primit anul trecut paş-apoarte străine au ţintit în principal Marea Britanie şi SUA.

Deşi se bazează pe o siguranţă financiară clară, şi bogaţii au grijile lor. În ciuda îngrijorărilor referitoare la evoluţia economiei globale, cei mai mulţi dintre respondenţii la studiu se aşteaptă ca în continuare clienţii lor să-şi sporească averile, având activităţi susţinute de investiţii. Îngrijorările celor bogaţi sunt mai degrabă de natură personală şi cei mai mulţi consideră că evoluţia economiei chineze îi influenţează în mică măsură. Principala sursă de îngrijorare indicată este legată de acţiunile de moştenire, 85% dintre respondenţi spunând că majoritatea clienţilor sunt preocupaţi de felul în care va trece averea spre generaţiile mai tinere. Alte motive de grijă ale celor bogaţi sunt o potenţială creştere a taxării (81%), dar şi puterea tot mai mare a internetului, care uşurează accesul infractorilor cibernetici la informaţii secrete, care pot afecta reputaţia.

În concluzie, numărul bogaţilor va continua şi pe viitor să crească, în lipsa unor măsuri ferme de taxare la nivel mondial, această măsură fiind însă greu de acceptat şi de aplicat, iar orizonul de timp în care ar putea fi aplicată, la fel de greu de estimat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/5-200-de-oameni-au-intrat-anul-trecut-in-liga-bogatilor-lumii-averile-celor-mai-instariti-au-crescut-cu-700-de-miliarde-de-dolari-14132601
14132601
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.