Thomas Friedman: De ce trebuie sa plecam

Postat la 03 noiembrie 2009 16 afişări

E momentul decisiv pentru Afganistan, deci iata ce zic eu: trebuie sa gandim cum sa ne reducem prezenta acolo si obiectivele intr-o maniera responsabila, nu sa ne afundam acolo si mai adanc.

Asa vad eu Afganistanul astazi. Nu vad nicio scanteie de moderatie. Vad pe secretarul nostru de stat cerandu-i presedintelui Hamid Karzai sa reia un scrutin pe care l-a furat cu nerusinare. Ne mai vad pe noi milogindu-ne de israelieni sa stopeze construirea a si mai multe colonii demente sau de palestinieni ca sa vina la negocieri. E vremea sa nu le mai subventionam prostiile. Sa-i lasam pe fiecare sa-si ispaseasca la bucata extremismul, nu la gramada. Atunci o sa vedem progrese.

Ce-o sa fie daca ne reducem prezenta in Afganistan? N-o sa se intoarca al-Qaeda, nu vor prinde suflu talibanii, nu se va prabusi Pakistanul? Poate ca da. Sau poate ca nu. Si asa ajungem la al doilea principiu: in Orientul Mijlociu, toate evenimentele politice - tot ce conteaza - se intampla in dimineata de dupa dimineata de dupa. Aveti rabdare. Da, a doua zi dupa ce noi o sa plecam din Afganistan. Talibanii vor sarbatori. Pakistanul se va cutremura si bin Laden va publica un filmulet exultant.

Dar in dimineata de dupa dimineata de dupa, factiunile talibane vor incepe sa se lupte intre ele, armata pakistaneza va trebui sa distruga talibanii din tara sau va fi distrusa de ei, liderii tribali afgani isi vor sfasia tara in bucati si, daca bin Laden va iesi din pestera lui, va fi doborat de un avion fara pilot.

Ultimul meu principiu: noi suntem lumea. O America puternica, sanatoasa si increzatoare in sine este ceea ce tine lumea laolalta si pe un parcurs cat de cat decent. O America slabita ar fi un dezastru pentru noi si pentru lume. China, Rusia si al-Qaeda sunt incantate de ideea unei Americi care sangereaza incet, dar pe termen lung in Afganistan. Eu nu.

Armata americana si-a spus parerea. A spus ca stabilizarea Afganistanului si eliminarea amenintarilor din partea lui cere reconstruirea intregii tari. Din pacate, acesta e un proiect de 20 de ani sau chiar mai mult si noi nu ni-l putem permite. Asa ca liderii nostri politici trebuie sa insiste pe o strategie care ne va asigura cea mai buna securitate la pretul cel mai mic si cu cea mai redusa prezenta militara. Pur si simplu nu mai avem acel surplus pe care-l aveam cand am inceput razboiul impotriva terorismului dupa 11 septembrie, si avem nevoie disperata sa ne reconstruim si noi societatea. Trebuie sa fim mai destepti. Sa terminam cu Irakul, pentru ca un rezultat decent acolo chiar poate avea un impact pozitiv asupra intregii lumi arabo-musulmane, si sa ne limitam expunerea oriunde in alta parte. Irakul conteaza.

Da, reducerea prezentei in Afganistan va da nastere la noi amenintari, dar la fel va face si extinderea ei. Prefer sa infrunt noile amenintari cu o America mai puternica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Afganistan,
militari,
trupe,
SUA,
Hamid Karzai
/opinii/thomas-friedman-de-ce-trebuie-sa-plecam-5074837
5074837
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.