Studii despre ou si gaina

Postat la 28 iulie 2009 68 afişări

Un pui si un ou, in pat. Puiul fumeaza, cu un aer extrem de satisfacut. Oul, in schimb, este incruntat si are un aer frustrat. Si oul spune: “Mda, cred ca am raspuns la intrebarea aceea..."

Iar ceea ce inseamna acum analiza si studiu in Romania este mult prea putin fata de nevoi. Avem, o spun cu un zambet amar, mult prea multi experti in teoria conspiratiei, in 11 septembrie, in false aselenizari si masonerie si mult prea multi tineri educati de sirul nesfarsit al documentarelor Zeitgeist & comp. Vor aparea, dara, sunt sigur, cativa zeitgeisti care ma vor intreba cu ce bani, la ce bun si daca mai este cazul.

Cu banii e simplu: statul poate renunta la unul - doua Loganuri din acelea de 70.000 de euro si Ministerul Turismului la cheltuiala de 120.000 de euro pentru brichete si umbrele de protocol. In schimbul acestor bani, cativa insi intelepti o vor putea dumiri de doamna Elena Udrea de ce esueaza constant litoralul romaneasc sa fie ceea ce ar vrea - un loc unde sa vina lumea, sa se simta bine si sa isi cheltuiasca banii, multi sau putini. Raspunsul nu este “lacomia sau nesimtirea”; ar trebui sa identificam ce genereaza, de unde vin, cum apar lacomia si nesimtirea si sa starpim acele cauze.

Am citit recent cele 32 de pagini ale rezumatului unui raport al Center for Healthcare Decisions, o organizatie californiana care a studiat prioritatile medicale ale cetatenilor americani, in contextul reformei sistemului propusa de administratia Obama. Un chestionar consistent, 55 de cazuri medicale de ierarhizat, interviuri telefonice si ore intregi de discutii fata in fata cu mii de cetateni si oficiali au generat un tablou complet, care prezinta detaliat optiunile cetatenilor - intelepte si de bun-simt, un material excelent pentru oricine incearca sa inteleaga mentalitatea populara si modul in care oamenii judeca si relationeaza cu sistemul.

Ma indoiesc, in schimb, ca recent aparutele tichete de sanatate au fost introduse in Romania in urma vreunui studiu, de trei pagini, nu de 32 in rezumat; sunt inclinat sa cred ca a fost o negociere de pietari si aplicarea unui mercurial al durerii, la propriu si la figurat. La ce bun toata tevatura asta cu analizele? Pai poate vrem, totusi, sa traim decent intr-un loc civilizat.

Mai este cazul? Da, daca in administratia romaneasca mai exista vreo urma de decenta.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
editorial,
analize,
studii,
statistica,
indonezia,
/opinii/studii-despre-ou-si-gaina-4702994
4702994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.