Punct si de la capat

Postat la 03 februarie 2010 9 afişări

“Asta e, n-ai ce face”. Ma lovesc din ce in ce mai des in ultima perioada de aceasta idee servita intr-o forma sau alta drept explicatie pentru o situatie care nu este tocmai cum ar trebui sa fie.

Pentru ca in alte cuvinte, o asemenea prabusire ar fi ca si cum cineva ar apasa butonul de restart al tarii si totul ar lua-o de la zero. Stiu, e un exercitiu utopic de imaginatie, dar lucrurile ar sta cu siguranta altfel, pentru ca atunci cand ramai fara nimic, asa cum au patit sinistratii din Haiti, spre exemplu, esti de nu stiu cateva ori mai motivat sa faci ceva, orice, ca sa recladesti ce ai pierdut, evitand insa greselile pe care le-ai facut deja.

Cat de motivati sunt acum somerii sa se angajeze oriunde, pe salarii net inferioare fata de ce au fost obisnuiti? Dar sa inceapa o afacere proprie, cand stiu ca asta implica taxe, impozite, alte impozite la aceiasi bani, mai multe taxe si tot asa. Culmea este ca acum este cel mai bun moment sa incepi un start-up, mai ales daca ai si ceva bani deoparte, pentru ca printre scaderile din piata si problemele marilor companii, exista un loc si pentru nou venitii cu o abordare proaspata, care se misca mai usor, mai repede si nu in ultimul rand mai ieftin.

Cat de motivate sunt bancile sa finanteze companii care au tot mai multe probleme, doar pentru a le resuscita, iar impreuna cu ele intreg lantul - scaderea somajului, cresterea consumului, cresterea incasarilor la bugetul de stat si scaderea cheltuielilor din acelasi buget si reducerea gradului de indatorare. Aproape deloc, mai ales ca sunt patite deja si au probleme in a recupera banii imprumutati in ultimii ani, intr-o perioada in care toata lumea se indatora fara sa se gandeasca prea mult la ziua de maine. Adica de azi.

Ce ar fi de facut? Cred ca 2010 vine oricum cu un restart la multe lucruri asa cum le-am stiut pana acum, fortandu-ne sa ne schimbam si sa ne adaptam la un set complet nou de conditii. Ramane doar ca fiecare dintre noi sa puna propriul punct si sa o ia de la capat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Anca Arsene Barbulescu,
IT,
vanzari
/opinii/punct-si-de-la-capat-5471586
5471586
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.