Opinie Lavinia Raşca: Afacerile de familie şi provocările lor

Postat la 06 mai 2016 2473 afişări

Opinie Lavinia Raşca: Afacerile de familie şi provocările lor

ATITUDINEA NECESARĂ ÎN LANSAREA AFACERII. Sunt foarte importante modestia, austeritatea, tenacitatea, puterea de sacrificiu, onestitatea, bunul simţ, spiritul de responsabilitate şi atenţia antreprenorilor atunci când îşi lansează businessul.

Modestia este esenţială. Sunt foarte rare situaţiile când întreprinzătorii pot începe pe picior mare. Poate doar atunci când au avut alte afaceri bănoase sau au fost manageri de top cu venituri foarte mari sau când moştenesc averi importante. Altfel, resursele necesare demarării afacerii sunt mai mari decât resursele existente.

Pentru a acoperi diferenţa, modestia şi tenacitatea sunt obligatorii, alături de credibilitate şi de putere de convingere în relaţia cu potenţialii finanţatori. Abordarea diferitelor categorii de finanţatori, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, e foarte dificilă, mai ales pentru managerii cu funcţii importante care se transformă din solicitaţi în solicitanţi.

O companie se lansează cu sacrificii: e un demers care înseamnă efort şapte zile pe săptămână, renunţarea la timpul liber şi multe nopţi nedormite din cauza muncii, gândurilor şi grijilor. O bună perioadă de timp, banii de salarii nu vin la sfârşitul lunii. Doar printr-un miracol situaţiile financiare se vor închide pe plus în primele luni. Vor fi multe refuzuri din partea clienţilor, dar trebuie trecut peste ele şi mers mai departe cu tenacitate.

Este foarte preţioasă onestitatea în relaţiile cu ceilalţi, chiar atunci când există tendinţa de a înfrumuseţa sau de a distorsiona adevărul. Adevărul convinge şi contribuie la construirea de afaceri de lungă durată.

„Câte calităţi! Ce comportament perfect! Ce utopie!„ Probabil cititorii mă consideră deja naivă şi teoreticiană, gândindu-se la nenumărate exemple de întreprinzători care o duc foarte bine, fiind cu totul altfel decât în descrierea mea. Sunt de acord că realitatea e altfel de multe ori, dar, să ştiţi, atitudinea aşteptată de la un antreprenor e aşa cum am scris. Deci ar fi bine să încercaţi măcar să păreţi a fi aşa. Dacă veţi şi reuşi să fiţi cu adevărat ca mai sus, vă asigur că vă va fi bine pe termen lung.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/opinii/opinie-lavinia-rasca-afacerile-de-familie-si-provocarile-lor-15284224
15284224
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.