O celula prost capitonata

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 ianuarie 2011 42 afişări

Undeva spre finele anilor ’50, un psiholog a purces la un experiment care poate parea cel putin ciudat: l-a inchis pe Isus in spital. Ca sa fie si mai ciudat, a luat de fapt trei Isusi si a asteptat sa vada ce se intampla.

Milton Rokeach a stabilit, poate si manat de experienta Ypsilanti, un sistem propriu de valori, ce defineste omul. Este vorba de doua seturi, unul aspirational (care include prietenia adevarata, dragostea, fericirea, respectul de sine, armonia interioara, recunoasterea sociala, stabilitatea in viata de familie si in societate) si unul comportamental (ambitie, capacitati, curaj, politete, cinste sau imaginatie, creativitate). Stabilirea ierarhiilor in sistemul lui Rokeach defineste individul mult mai bine decat stiinta de carte masurata de PISA sau de valoarea in euro cheltuita pentru a-l alfabetiza.

In PISA, americanii, care primesc cei mai multi bani pe cap de elev din randul tarilor bogate, sunt niste mediocri. Rusia, care, place sau nu, are o galerie intreaga de savanti si oameni de cultura, la fel. Sunt bune natiile care pun accent nu pe creativitate, ci pe memorare, pe invatatul mecanic. Salariile profesorilor sunt in relatie directa cu scorul PISA: cu cat mai mare salariul, cu atat mai bun scorul. Chiar autorii studiului spun ca, unu, sistemele de educatie care au succes apartin natiilor unde valorile educationale se situeaza peste alte lucruri, credinta indusa de sistem si de liderii sociali.

Doi, ambitie si dorinta de a invata, de a dobandi acele abilitati care sa te califice in strungarie, administrarea unei companii sau conducerea unui minister sau a unui oras.

Trei, un corp profesoral de elita nu valoreaza nimic intr-un mediu corupt sau birocratic si nu va obtine rezultate bune niciodata.

Patru, este nevoie de o uniformizare a excelentei si de o egalizare a sanselor, care sa aduca profesorii cei mai capabili in clasele cu cele mai mari probleme.

Marea problema a Romaniei nu este acum durata ciclului gimnazial, ci dorinta familiei de a-si instrui odrasla, mandria profesorului de a preda si calitatea mediului in care ajunge tanarul odata instruit. Cat timp stabii acestei tari vor crede ca lumea incepe cu peretele din fata, cartierul Militari sau punctul de trecere a frontierei Bors si se termina la peretele din spate, cartierul Pantelimon sau vama Siret, Romania nu va fi cu nimic mai buna, frumoasa, bogata.

Si in lipsa unui sistem de valori real, o lege a educatiei va fi doar o smecherie atarnata pe peretii unei celule, nici macar bine capitonata, cu 20 de milioane de Isusi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
editorial,
opinii,
Dorin Oancea,
educatie
/opinii/o-celula-prost-capitonata-7870984
7870984
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.