Minciuna si prejudecata: razboiul litoralului roman versus bulgari

Postat la 09 aprilie 2010 30 afişări

Un subiect pe care l-a pus media romaneasca pe tapet in ultima saptamana a fost legat de ofertele de Paste pe litoralul bulgaresc si de numarul mare de romani care au ales, iar, sa-si chletuiasca banii la vecini.

Romanii nostri din turism insa sunt foarte usor deranjabili si pretiosi. Lasam la o parte tot ce inseamna hotel vechi, pentru ca din start se subintelege ca un cal batran nu mai poate fi invatat cu zabala. Dar sa va dau iar un exemplu. Am petrecut recent un sejur la hotelul Meitner din Predeal. 60 de euro pe camera cazarea si micul dejun. Un hotel nou (deschis la finalul lui 2008), de trei stele plus, care arata bine. Buturuga mica s-a dovedit in acest caz personalul, lucru cu atat mai socant cu cat este vorba de o afacere de familie.

Doar doua exemple. In primul rand, la plangerile noastre cum ca in camera nu e suficient de cald au raspuns cu nonsalanta ca daca nu ne convine putem sa plecam. In al doilea rand, micul dejun in regim de bufet suedez (sistem ce presupune ca poti manca ce si cat doresti) insemna ca esti liber, ca turist, sa mananci sau nu. Singura problema era deplasarea, alegerea neridicand niciun fel de problema. Pentru ca nu erau decat un singur fel de branza, un singur fel de mezel si un singur fel de legume. Ba mai mult, proprietara si-a manifestat sincer speranta ca nu dorim sa mancam pranzul sau cina la hotel pentru ca era foarte obosita.

Sa discutam putin insa si de <tepe>. Marturisesc sincer ca din cele cinci sejururi petrecute in Bulgaria in total in ultimii ani, in 2009 m-am enervat foarte tare. Si eram extrem de hotarata sa fac un review prost hotelului la care am stat in iulie. Trei au fost motivele de nemultumire. Primul ne-a lovit in momentul in care am ajuns si nu am gasit loc in parcarea hotelului (cat de imposibil este insa ca si in Romania sa patesti acelasi lucru?). Al doilea motiv de nemultumire a fost atitudinea personalului - dar misterul s-a elucidat imediat ce am aflat ca proprietarul era un afacerist bulgar. Iar al treilea (legat strans de al doilea) era faptul ca la masa riscai adesea sa astepti mancarea, pentru ca nu se grabea nimeni sa aduca fie tacamuri, fie farfurii, fie chiar alimentele (deja pregatite) in galantare. Fara exceptie, romanii cazati la acelasi hotel au conchis ca "la pretul asta trebuia sa fie ceva in neregula". E drept ca asteptarile trebuie sa fie pe masura a ceea ce platesti. La pret de program social nu poti cere marea cu sarea. Asa cum cine merge in Egipt la un hotel de trei stele nu are cum sa se astepte la conditii decente.

Inainte de a incheia mai e de spus ceva. Multe persoane critica kitsch-urile de pe litoralul bulgaresc. Nu vreau nici sa sustin si nici sa infirm aceste pareri. Dar daca luam ca reper litoralul romanesc (si nu ma refer la 2 mai sau Vama Veche, care nu sunt pe acelasi palier de oferta) eu cred ca aceste afirmatii sunt oarecum fortate, atata vreme cat nu stralucim prin vreun stil arhitectonic de mare bun gust sau atata timp cat pe 90% din plajele autohtone nu-ti poti proteja urechile de manele si esti impresurat de mancatori de seminte si bautori de bere care plaseaza cu talent paharele goale fix langa cearsaful pe care te odihnesti.

Si daca e sa revenim la pret, mai am un pont. Un sejur de cinci nopti in acelasi sistem all inclusive la hotel de cinci stele costa in plin sezon la bulgari 440 de euro. Provoc orice hotelier roman sa faca o contraoferta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
turism,
litoral,
Romania,
Bulgaria,
oferte
/opinii/minciuna-si-prejudecata-razboiul-litoralului-roman-versus-bulgari-5852348
5852348
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.