Anul tabletei

Autor: Mircea Sarbu Postat la 10 ianuarie 2011 12 afişări

De obicei, schimbarea anilor e o buna ocazie pentru o retrospectiva a celui care a trecut si niste predictii pentru cel care incepe. De data aceasta e simplu: lansarea iPad a umbrit totul. Predictia e scurta: articolul de anul viitor se va chema “Anul tabletelor”.

Dar zvonurile care vorbesc despre o ipotetica intentie a gigantului din Redmond sa transpuna Windows pe procesoare ARM par sa evoce vechea strategie a Microsoft: ii lasa pe altii sa creeze piata, dupa care vine sa o cucereasca. Numai ca aceasta strategie n-a mai functionat de la "razboiul browserelor" incoace, ba chiar s-a dovedit paguboasa in acest caz: cu o confortabila cota de piata de 95%, a renuntat sa se mai ocupe de Internet Explorer, pana cand competitorii (Mozilla si Google) au inceput sa recupereze terenul. Rezultatul este ca zilele trecute statisticile StatCounter au constatat ca, in Europa, Firefox a depasit Internet Explorer, iar Chrome se apropie de 15%. Vremurile s-au cam schimbat, se pare, de vreme ce Apple si-a recastigat rolul de primadona, cu o capitalizare de piata de peste 300 de miliarde de dolari, care o plaseaza pe locul al doilea in lume (fiind intrecuta doar de ExxonMobil).

Dar s-au mai petrecut cateva lucruri interesante in 2010, in afara de febra tabletelor. In ianuarie, Google a suferit o serie de atacuri cibernetice a caror sursa a fost identificata in China. Cu aceeasi ocazie au mai fost atacate cel putin 34 de mari companii, ceea ce a creat chiar si tensiuni politice intre Washington si Beijing. Facebook a depasit 500 de milioane de utilizatori, dar s-a confruntat cu numeroase acuze legate de securitatea datelor personale - acuze de care au avut parte si Google (StreetView) si Apple (iPhone si iPod Touch). In fine, FCC si-a exprimat pozitia privind neutralitatea net-ului: sa fie, dar nu si pentru wireless. Acum ramane sa vedem ce ne rezerva 2011.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
2011,
tablete
/opinii/anul-tabletei-7871017
7871017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.