Un dram de cochetarie

Postat la 13 februarie 2007 2 afişări

Strainii au deja in buzunare carduri bancare in forma de automobile, de tablete de ciocolata sau inscriptionate cu poza bebelusului de acasa. La noi, majoritatea celor mai bine de noua milioane de carduri de pe piata sunt foarte sobre la capitolul design.

Strainii au deja in buzunare carduri bancare in forma de automobile, de tablete de ciocolata sau inscriptionate cu poza bebelusului de acasa. La noi, majoritatea celor mai bine de noua milioane de carduri de pe piata sunt foarte sobre la capitolul design.

 

Totusi, incep sa apara primele schimbari. Recent, maghiarii de la OTP Bank  au lansat pe piata romaneasca un card de credit transparent, cu o infatisare unica pana acum in Romania. "Piata de carduri a atins un grad semnificativ de maturizare, iar clientii au inceput sa fie interesati de designul acestor produse", aprecia la lansare Adrian Chichita, directorul directiei de carduri de la OTP Bank. Deocamdata, cardul de credit Visa Clasic Transparent se emite impreuna cu un altul, MasterCard Standard, nefiind inca promovat de unul singur in sucursalele bancii. Gabriel Cretu, directorul de vanzari al diviziei retail de la OTP Bank, spune ca atunci cand clientii isi aleg un card se uita in primul rand la nivelul dobanzii, la conditiile de acordare, la perioada de gratie pe care o pot obtine si abia apoi la design. "Dar faptul ca designul este deosebit ii poate asigura proprietarului o oarecare diferentiere de alti posesori de card si deci poate sa-i influenteze decizia de achizitionare a cardului respectiv."

 

Pe de alta parte, Gabriela Nistor, directorul de retail de la Banca Transilvania, spune ca, desi au analizat in urma cu ceva vreme lansarea unui card cu design special, s-a renuntat la idee. "Noi ne-am dus, in materie de imagine a cardurilor, spre ceva cat mai simplu", afirma ea, sustinand ca la cardurile bancare obisnuite (cum sunt cele de salariu) "nu e bine sa mergi pe ceva foarte complicat". Un design special, "mai agresiv", are sens insa la programele de carduri cobranded, in opinia lui Nistor. "O imagine sugestiva pentru parteneriatul banca-comerciant asigura diferentierea", explica ea.

 

Si totusi, chiar daca programele de carduri cobranded "sunt ceva mai agresive decat cele bancare", dupa cum recunoaste Nistor, drumul e inca lung pana la experientele de pe alte piete. In Asia, spre exemplu, cardurile emise de o banca intr-un program comun cu un magazin de cosmetice au diverse arome. Pe site-urile unor banci, posesorul de card incarca o fotografie personala, iar cardul este emis cu aceasta imagine pe el. In Europa, spaniolii au in portofele carduri cu forme alternative, rotunjite la un colt, iar fanii MTV se pot identifica dupa cardul in forma de "M" din buzunar.

 

Mult mai aproape, si pe piata romaneasca exista dovada ca imaginea face uneori diferenta. In urma cu mai bine de un an, bancherii de la BRD au vandut jumatate de milion de carduri in doar doua luni, in campania Quattro BRD, care a folosit imaginea catorva din cei mai buni sportivi romani. Imaginile lui Gica Hagi, Nadia Comaneci si Ilie Nastase, dublate de o investitie de circa doua milioane de euro, au ajutat BRD sa bata toate recordurile in materie de popularizare a cardurilor. Rezultatele bancii au echivalat chiar si pentru organizatia Visa cu o premiera: cel mai mare numar de carduri Visa emise intr-o perioada atat de scurta. Motiv pentru care, la finele anului trecut, Visa a ales tot BRD pentru un nou proiect in materie de design de carduri, al carui deznodamant va fi cunoscut pe 19 februarie. Este vorba despre un concurs pentru crearea unui "design unic si reprezentativ pentru valorile pe care Romania le aduce UE", dupa cum l-au definit initiatorii.

 

Pana cand consumatorii romani vor alege un card in functie de parfum, culoare sau forma mai e cale foarte lunga. Dar asa cum experienta a mai dovedit, daca exista oferta, si cererea merge in acelasi sens, iar avantajul e de partea celui care le ofera primul clientilor ceea ce cer.     

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Un dram de cochetarie
/media-marketing/un-dram-de-cochetarie-1008248
1008248
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.