#LivrămAcasă

Bucătăria pe patru roţi

6 mai 2020 Autor: Andra Stroe

Pentru că burgerii şi celebrii hot dogs sunt preparate „must have” la orice mare festival, dar şi în pauzele scurte de la birou, doi antreprenori au reuşit să mulţumească ambele categorii de public cu un singur concept: Furgoneta, un restaurant pe patru roţi. Deşi Buzeşti, Pipera şi Centrul Vechi, zonele în care sunt amplasate truck-urile companiei, sunt acum mai puţin populate, businessul nu aşteaptă să se întoarcă clienţii, ci merge la uşa lor, livrându-şi în continuare produsele prin platforma foodpanda.

Furgoneta Street Chefs a fost fondată în urmă cu 4 ani de către doi prieteni care împărtăşeau pasiunea pentru gătit şi pentru bucătăria americană. Aceştia au decis să renunţe la job-urile lor de atunci pentru a face ceva cu totul nou şi diferit. În prezent, businessul este deţinut de către Mihai Ghiţă şi Florin Tărăbuţă, doi antreprenori tineri cu multă experienţă în piaţa de tehnologie şi software pentru HoReCa. Povestea lor este similară cu cea a fondatorilor – aflaţi în căutare de noi provocări pe plan profesional, au deschis în 2018 prima franciză Furgoneta, iar la scurt timp după, în urma deciziei de exit a fondatorilor, au preluat întregul business.

„Furgoneta a pornit ca un food truck cu burgeri şi hot dogs, deschizând pentru prima oară pe 1 martie 2016 pe Str. Buzeşti 59 din Bucureşti, cu o investiţie iniţială de aproximativ 50.000 euro. Food truck-ul funcţiona permanent în acea locaţie, dar mergea şi la evenimente şi festivaluri în Bucureşti şi în apropiere”, povesteşte Florin Tărăbuţă, coproprietar Furgoneta.

Şi cum feedbackul clienţilor a fost unul pozitiv, iar de fiecare dată când Furgoneta era plecată la un eveniment, li se cerea o soluţie permanentă pentru locaţia din Buzeşti, în 2017, la un an de la deschidere, cei doi antreprenori au pus pe picioare o bucătărie fixă, amenajată într-un container, care este şi în prezent funcţională în aceeaşi locaţie. În paralel, au început să participe cu food truck-ul la diverse evenimente din toată ţara, în special la marile festivaluri de muzică unde s-au bucurat de un succes imens, „fiind surprinşi de faptul că aveam fani care ştiau de noi în Cluj”.

În 2018 a urmat deschiderea primei locaţii într-un spaţiu comercial, în Str. Halelor nr. 17, dar şi prima locaţie în franciză, în cadrul Pipera Plaza. „În acelaşi timp, am făcut investiţii majore în logistică, echipamente profesionale şi amenajări. Toate eforturile noastre s-au văzut în 2019, când cifra de afaceri a avut o creştere de 300% faţă de 2018.” Anul trecut, businessul a înregistrat o cifră de afaceri de 500.000 euro. „Anul acesta este unul dificil din punct de vedere al vânzărilor şi creşterii businessului, în primul rând din cauza pandemiei şi a tuturor restricţiilor”, spune Florin Tărăbuţă.

Specificul bucătăriei Furgoneta este unul american, cu preparate precum burgeri, hot dogs şi cartofi prăjiţi, reţetele fiind întotdeauna create şi testate de prietenii şi familiile antreprenorilor înainte de a fi incluse în meniu. „Produsele noastre se încadrează în categoria de comfort food şi street food, apreciate în general de un public larg.”

În momentul de faţă, compania are trei locaţii fixe: Furgoneta Piaţa Victoriei, Furgoneta Pipera Plaza şi Furgoneta Centrul Vechi, însă după răspândirea pandemiei şi instaurarea stării de urgenţă, au rămas active doar primele două, pentru livrări, cu opt angajaţi. „În această perioada concentrarea s-a mutat pe delivery, având cea mai mare pondere din vânzările noastre. În acelaşi timp am introdus Burger Box, o cutie specială făcută de noi, care include opt burgeri şi cartofi la un preţ special şi într-o prezentare apetisantă. Pregătim şi o extindere a meniului cu noi reţete de burgeri, dar şi alte produse, şi avem în plan să folosim food truck-ul în diverse locaţii din Bucureşţi pentru a putea extinde zonele de livrare.

În ceea ce priveşte produsele ready to cook, este un proiect vechi al nostru dar încă în discuţii şi cercetare.” În medie, compania livrează zilnic în jur de 130 de comenzi, într-o uşoară scădere faţă de perioada anterioară stării de urgenţă. Valoarea medie a acestora este cuprinsă între 70 şi 80 de lei. „Produsele vedetă în preferinţele clienţilor noştri sunt Ăla adevărat, Ăla Clasic, Ăla cu capră, Loaded fries şi Hotdog New York”, spune Tărăbuţă. Potrivit lui, clienţii Furgoneta sunt persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 ani, cu venituri medii sau mai mari, cu joburi în toate domeniile.

Deşi businessul a rămas activ şi pe timpul pandemiei, antreprenorul spune că „un impact mare îl va avea amânarea sau anularea festivalurilor şi evenimentelor”.

Acest articol face parte din campania #livramacasa lansată de foodpanda, cea mai mare platformă de food delivery din România, pentru a susţine restaurantele locale, în noul context generat de pandemia de Covid-19.

Campania îşi propune şi să aducă în prim-plan poveştile afacerilor locale, ale antreprenorilor care le conduc şi echipelor din bucătărie şi să transmită un mesaj optimist, oferind totodată o imagine reală a provocărilor cu care se confruntă în această perioadă. Restaurantele sunt deschise pentru livrare, acordă prioritate sănătăţii şi siguranţei clienţilor, iar răspunzând la acţiunea lansată de foodpanda, platforma le poate ajuta să îşi susţină afacerea.

foodpanda.ro, parte a grupului Delivery Hero, este cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România, colaborând, în prezent, cu peste 2700 de restaurante din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, Ploieşti, Oradea, Galaţi, Craiova, Sibiu, Piteşti, Târgu Mureş, Baia Mare, Bacău, Buzău, Brăila, Satu Mare, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea şi Focşani.

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.