Manager de cursă scurtă: "Să îţi păstrezi mandatul de CEO în farma timp de trei ani e o binecuvântare"

Autor: Razvan Muresan Postat la 22 aprilie 2014 885 afişări

„Să îţi păstrezi mandatul de CEO în industria farmaceutică timp de trei ani este o binecuvântare. Piaţa este dificilă, iar aşteptările acţionarilor mari." Fabrizio Giombini a preluat în acest an conducerea filialei locale a americanilor de la MSD, după ce compania a schimbat de trei ori în trei ani şefii de la Bucureşti. Cât va rezista italianul?

Manager de cursă scurtă: "Să îţi păstrezi mandatul de CEO în farma timp de trei ani e o binecuvântare"

A ÎNVĂŢAT REPEDE DESPRE ECHIPĂ ŞI DESPRE PIAŢA LOCALĂ ŞI CHIAR A FOST INSTRUIT ÎN ACEST SENS, IAR ACUM SE ÎNTÂLNEŞTE CONSTANT CU OFICIALI DIN MINISTER ŞI CU COLEGII DE BREASLĂ DIN CELELALTE COMPANII, REUNIŢI ÎN ASOCIAŢIILE PRODUCĂTORILOR DE MEDICAMENTE. Giombini spune că planul său este ca la actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, care ar urma să intre în vigoare în 2014, după şase ani de la ultimele modificări, cinci produse ale MSD să fie aprobate, medicamentele fiind destinate unor arii terapeutice precum hepatita C, diabet, imunologie, oncologie şi oftalmologie.

„Există medicamente care deja pot fi accesate de către pacienţi de ani buni în alte ţări. Percepţia generală e aceea că industria farmaceutică e un cost, deşi eu cred că pe termen lung putem avea impact economic pozitiv. Politicienii văd doar pe termen scurt în toate ţările latine„. Italianul spune că actualizarea listei de medicamente este o măsură binevenită, însă nu vede un impact major asupra businessurilor din farma în lipsa creştererii alocării bugetare pentru sănătate.

Spune că ar fi fericit dacă ar avea două din cele cinci medicamente propuse pe lista de gratuităţi de la stat, cele două molecule generând o creştere a cifrei de afaceri de 10% în 2015. Tot pe seama modificării listei de compensate, şeful MSD vede compania în top 5 în următorii trei ani. Compania menţine relaţii strânse şi cu ambasada Statelor Unite de la Bucureşti care obişnuieşte să sprijine companiile farmaceutice în lobby-ul pe lângă autorităţi, „deşi nu joacă un rol central„.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014. După anul 2008, în România, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. Procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienţii să poată avea acces la noile terapii încă din acest an, declara, în 4 aprilie, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Bucharest Forum/Healthcare, organizat de Institutul Aspen.

Şeful MSD spune că, deşi companiile au avut diferenţe de viziune în cadrul asociaţiilor din care fac parte, în ultima vreme există o voce unitară a executivilor de top care cer explicit noi molecule oferite gratuit sau compensat pacienţilor.

Anul trecut, MSD s-a aflat pe locul şapte în topul celor mai mari companii farmaceutice de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă de 4% şi vânzări de 106 mil. euro, potrivit datelor companiei Cegedim. „Ca manager general sunt oricând la dispoziţia superiorilor. Nu cred că un CEO ar trebui să se vadă zece ani în acelaşi post. Un executiv trebuie să fie mereu flexibil„, conchide Giombini.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/lideri/manager-de-cursa-scurta-sa-iti-pastrezi-mandatul-de-ceo-in-farma-timp-de-trei-ani-e-o-binecuvantare-12505595
12505595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.