Ne îmbogăţim pe bursă anul acesta?

Postat la 11 ianuarie 2012 60 afişări

La fiecare început de an aceeaşi temă revine în actualitate: cum mai câştigăm bani anul acesta? în ce să pun banii: la bancă, în fonduri mutuale, pe bursă, în lei sau în euro?

"În vremuri dificile din punct de vedere economic ar trebui să ne concentrăm pe companiile care reuşesc încă să obţină profitabilitate ridicată, raportând în acelaşi timp rezultate financiare stabile. De asemenea, un randament al dividendelor atractiv este un element cheie într-o decizie de investiţii", explică Henning Esskuchen, şeful departamentului de analiză bursieră pe Europa de Est al grupului austriac Erste.

Pe lista de recomandări se regăsesc în acest an acţiunile Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), Fondul Proprietatea (FP) şi SIF-urile, companii mari şi cu rezultate financiare stabile, care ar putea distribui şi dividende semnificative în acest an. De exemplu, Petrom ar putea raporta pentru 2011 cel mai mare profit din istorie, după ce în primele nouă luni şi-a dublat profitul la 2,9 mld. lei.

Astfel, dacă Petrom ar distribui doar jumătate din profitul realizat la nouă luni, atunci acţionarii ar obţine un randament de 8,9% din dividende la preţul actual de pe bursă, adică mai mult decât dobânda bancară pe un an. SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui dividende chiar mai mari, de până la 20% din preţul acţiunilor, în condiţiile în care au încheiat 2011 cu profituri record după vânzarea participaţiilor la BCR. La SIF-uri, ca şi la Fondul Proprietatea, potenţialul de creştere este dat de faptul că preţul acţiunilor pe bursă este cu peste 50% mai mic decât valoarea portofoliilor acestor companii.

La Transelectrica şi Transgaz, ofertele de vânzare de acţiuni pe care statul le are programate anul acesta ar putea fi un bun prilej de cumpărare, dacă preţul de vânzare va fi mai mic decât cel din piaţă. Ambele companii vor distribui dividende valoroase în acest an.

Pentru cei care sunt dispuşi să-şi asume mai multe riscuri, acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO) sau titlurile producătorului de ţevi din PVC Teraplast (TRP) ar putea fi investiţii interesante în următorul an.

Orice investiţie ar realiza, investitorii trebuie să fie pregătiţi să stea cu acţiunile în portofoliu un an sau doi sau chiar trei până ce vor culege roadele. Câştigurile de 50% de la o lună la alta vor fi tot mai rare, deci puţine şanse să ne îmbogăţim pe bursă în 2012.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
euro,
îmbogati
/cover-story/ne-imbogatim-pe-bursa-anul-acesta-9130693
9130693
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.