Meet the CEO: Lectiile lui Misu Negritoiu pentru un tanar manager

Postat la 19 aprilie 2010 434 afişări

Devenit la 56 de ani primul roman care ia sefia unei banci cu capital majoritar strain, Misu Negritoiu este unul dintre bancherii cu cea mai interesanta cariera de la noi. Are acum o lista bogata de invataturi pentru tinerii manageri, dar si pentru mediul de business in general si pentru oamenii din Guvern - in felul lor, tot un soi de CEO.

"Eu sunt partizanul institutionalizarii businessului. As vrea sa se foloseasca mai mult cunostintele, experienta, sfaturile si mai putin flerul pur", spune Negritoiu, exemplificand cu genul "omului cu o idee" care vine la banca sa ceara un credit, inarmat doar cu credinta ca va face bani. "<Nu vreti sa finantati o centrala hidroelectrica? Va dau garantat ca in cinci ani aduce bani. Iau fonduri europene de 5 miliarde de euro, banca imi da inca 5 miliarde si fac centrala.> Dar asta nu e suficient; trebuie o expertiza sectoriala, eventual un operator multinational in spate, o proiectie de cash flow. A veni pur si simplu asa la banca inseamna improvizatii ca acum 15 ani."

Negritoiu admite insa ca unii dintre actualii manageri de mari afaceri, care au pornit ca antreprenori, s-au profesionalizat in timp. "Eu n-as fi putut niciodata sa bat la usa unei banci inainte de a avea un business plan solid, cu consultanta", declara Florin Andronescu, cel ce a pus pe picioare afacerea Flanco in anii '90, apoi compania de consumer finance Credisson, iar acum investeste in servicii private de sanatate. "Este un domeniu relativ nou, un spital privat de dimensiuni medii, pentru care am apelat la consultanta din Anglia de la un <guru al spitalelor>, timp de sase luni de zile, am pregatit un business plan si numai asa am avut curaj sa ma duc la banca", zice Andronescu.

Pentru unele afaceri, aceasta profesionalizare inseamna consultanta si externalizari de activitati; pentru altele, mai ales pentru cele de familie, inseamna angajarea unui manager profesionist. "O institutie, mai ales o corporatie, nu face totul singura. Noi avem cateva divizii care se ocupa de servicii de baza, in timp ce altele le externalizam. Nu putem sa generam servicii de top in PR, HR, juristi specializati, si atunci externalizam foarte mult", exemplifica bancherul, care recomanda acelasi lucru si antreprenorilor, "care sunt mai rigizi, dar cred ca este un avantaj sa apelezi la consultanta, macar pentru un double-check".

In cazul afacerilor de familie, Negritoiu constata ca mai ales in cele aflate la prima generatie, ideea de a aduce un manager profesionist din afara fie nu exista, fie esueaza (un exemplu - CrisTim, unde fondatorul Radu Timis si sotia sa s-au reintors anul trecut la conducerea executiva a afacerii, dupa ani de zile in care au lucrat cu manageri profesionisti), iar cand se pune problema de a alege un nou conducator, sunt preferati copiii, din motive de incredere. "Acestia insa nu sunt varianta cea mai buna, fiindca nu sunt pregatiti sa duca mai departe afacerea daca o preiau imediat. De aceea eu ii sfatuiesc pe toti sa-si trimita copiii la scoala." Scoala care inseamna de fapt, dupa el, modelul vestic de evolutie: copiii apoi se angajeaza mai intai la altcineva, "vad frustrarile, limitarile si incep sa invete; face parte din evolutie".

Cititi articolul integral in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

-----

Misu Negritoiu a fost invitatul celui de-al doilea eveniment din seria "MEET THE CEO" organizat lunar de BUSINESS Magazin, dupa ce la prima editie au participat Mariana Gheorghe si Liliana Solomon, conducatoarele Petrom si, respectiv, Vodafone Romania. "MEET THE CEO" reprezinta un eveniment in cadru restrans, care faciliteaza participantilor dialogul cu cei mai importanti manageri de pe piata romaneasca. Pentru a afla cine sunt invitatii editiei din luna aprilie si pentru mai multe detalii despre proiectul "MEET THE CEO", accesati sectiunea evenimente de pe site-ul www.businessmagazin.ro sau sunati la numarul de telefon 0318.256.293.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
MEET THE CEO,
Misu Negritoiu,
ING
/cover-story/meet-the-ceo-lectiile-lui-misu-negritoiu-pentru-un-tanar-manager-5916422
5916422
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.