Educaţia, între clic şi abac

Autor: Georgiana Călin Postat la 06 martie 2017 2669 afişări

Tehnologia acaparează tot mai mult din viaţa noastră, fiind folosită în multe aspecte cotidiene, într-o măsură din ce în ce mai mare. Însă, în vreme ce unele ţări alocă procente consistente din PIB educaţiei, care este considerată esenţială, în România învăţământul este tratat ca „ruda mai săracă”, care nu merită prea multă atenţie, efort sau cheltuieli. Elearningul reprezintă deja o parte esenţială a trainingului primit de angajaţi, însă în şcoli digitalizarea face paşi şovăielnici.

Softwin, una dintre companiile cu vechime în domeniul tehnologic, a apărut pe piaţă în 1990, fiind fondată de soţii Florin şi Măriuca Talpeş. „Începusem să facem software pentru străini, în regim de outsourcing, iar la un moment dat a venit din partea fracezilor o cerere de aplicaţie pentru profesori şi elevi. Atunci ni s-a aprins primul beculeţ”, declară Măriuca Talpeş, directorul general al companiei. Mai târziu, o altă companie din SUA le cerea ajutorul pentru a realiza o „carte digitală”, iar în următorii ani au creat device-uri de acelaşi tip pentru mai multe ţări europene. 

Astfel s-au derulat primii paşi ai companiei în domeniul educaţiei digitale, pe care au început să o implementeze şi în România, unde au introdus pentru prima dată conceptul de eBooks. Intuitex este astăzi compania de software educaţional a grupului Softwin, prin care propune diverse produse în format electronic atât pentru elevi, cât şi pentru profesori sau părinţi. Pe piaţa educaţională din România, compania oferă manuale digitale, pe care copiii le primesc alături de cele tipărite. „Manualele digitale sunt parte dintr-un pachet care completează hârtia, pentru tot ciclul primar, şi determină o experienţă de învăţare plăcută, datorită resurselor interactive propuse de specialiştii în educaţie”, declară Măriuca Talpeş. 

Pe de altă parte, compania a dezvoltat şi un alt tip de produs – platformele online – folositoare pentru elevii care învaţă în ritmul propriu, fără un profesor alături. „În plus, am ţinut cont de dorinţa copiilor de a petrece timp online, dar şi de îngrijorarea părinţilor că spaţiul virtual nu este atât de sigur”, mai spune reprezentanta Intuitex. Printre acestea se numără ExamenulTău, care ajută elevii de gimnaziu să se pregătească individual pentru Evaluarea Naţională, Şcoala Intuitex, ce îşi propune să antreneze logica, memoria şi soft skill-urile copiilor din ciclul primar; ViitoriOlimpici.ro oferă elevilor pasionaţi de matematică accesul la materiale de pregătire şi un loc într-o tabără anuală la Câmpulung, pe baza unui concurs online. Pe de altă parte, Intuitex s-a adresat şi profesorilor prin crearea unui portal interactiv, în care dascălii publică materiale şi discută despre ultimele noutăţi din domeniul educaţiei. Didactic.ro a ajuns la peste 25.000 de profesori înscrişi în 13 ani de existenţă.

„Copiii învaţă cel mai bine când sunt fericiţi, liniştiţi şi trăiesc într‑un mediu cald şi iubitor. De aceea este importantă şi latura psiho- afectivă a educaţiei”, mai spune Măriuca Talpş. SuntParinte.ro se vrea un ghid al părinţilor, dezvoltat de Intuitex cu scopul de a oferi copiilor o educaţie completă, unde sunt abordate probleme legate de şcoală, timp liber şi comportament. „Vom intra, probabil, şi în gimnaziu cu manuale digitale, deci ne propunem o extindere în acest sens. Un alt vis este să îi ajutăm şi pe cei care au de dat bacalaureatul, fiindcă sunt mulţi care nu fac faţă şi nu din vina lor”, mai spune Măriuca Talpeş. Pe de altă parte, foarte importante sunt şi dezvoltarea pasiunilor şi  soft- skill‑urilor copiilor, pe care ar trebui să se axeze atât profesorii, cât şi părinţii.

Însă degeaba deschidem ochii copiilor pentru a lucra interactiv şi a evolua, dacă profesorii frânează acest proces. „Profesorul poate fi o mare frână”, atenţionează Măriuca Talpeş. În opinia sa, cel mai mare minus al României în ceea ce priveşte sistemul educaţional îl reprezintă pregătirea slabă şi interesul scăzut al dascălilor. „Trebuie să crească nivelul profesorilor, să crească ştacheta la intrare în sistemul de învăţământ, să fie severitate la examinarea cadrelor didactice: să aibă cel puţin nota 9 în facultate la materia pe care o va predă şi să facă multă practică”, susţine fondatoarea Intuitex. Pe de altă parte, adaugă Talpeş, cei care nu sunt suficienţi de buni – deopotrivă la materia predată, cât şi din punct de vedere pedgogic – nu ar trebui să aibă dreptul să stea la catedră. „Ne întrebăm «De ce copiii nu iubesc şcoala?», când ar trebui să ne punem altfel întrebarea: «De ce profesorii nu iubesc şcoala?». Când profesorul va iubi şcoala, o vor iubi şi copiii”, crede reprezentanta Intuitex. Aşadar, dacă vom reuşi să creştem şi nivelul profesorilor, iar în paralel să dezvoltăm şi educaţia digitală, atunci vom avea o şcoală bună, conchide Măriuca Talpeş.

Idee susţinută şi Cosmin Mălureanu, care consideră că profesorii trebuie încurajaţi şi instruiţi să accepte noutatea în mod pragmatic, nu doar pe hârtie. „Trebuie să ne gândim la copii ca fiind nişte consumatori cărora trebuie să le oferim lucruri de calitate pentru a putea evolua competitiv”, spune el. Dar ca să putem evolua trebuie să dezvoltăm produse din ce în ce mai bune şi mai moderne, iar educaţia să devină, cu adevărat, o prioritate naţională.  „Aşadar, pentru a avea copii adaptaţi viitorului, ei trebuie să folosească tehnologiile prezentului în procesul de educaţie, nu pe cele ale trecutului! Software-ul educaţional este indubitabil o componentă-cheie a educaţiei moderne”, consideră directorul Ascendia. 

Educaţia, în esenţă, are un impact direct uriaş în dezvoltarea unei ţări, indiferent care ar fi ea, iar digitalizarea sistemului de învăţământ constituie un veritabil catalizator. În era în care tehnologia reprezintă o parte integrată din viaţa noastră, educaţia trebuie să se adapteze şi să aducă soluţii practice, atractive şi moderne deopotrivă pentru cadre didactice şi părinţi, dar mai ales elevi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.