Dilemele lui 2011 - Se vor inmulti cumparaturile de pe internet? Va fi 2011 anul tabletelor?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 14 ianuarie 2011 24 afişări

Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.

8

TELEFONUL E ONLINE?

Pretul tot mai mic al unui minut de convorbire si evolutia telefoanelor mobile in echipamente inteligente au drept consecinta dezvoltarea puternica a internetului pe telefonul mobil. Sunt cam doua milioane de smartphoneuri in tara, iar anul trecut s-au vandut alte cateva sute de mii, adica 10-12% din numarul total si 17% din sumele cheltuite in acest sens. Pe masura ce operatorii lanseaza telefoane inteligente mai ieftine, tendinta mai pronuntata in 2011, si propun utilizatorilor si servicii mai accesibile, consumul de date va creste.

9

MAI SCADE TELECOMUL?

Tot ce e posibil, crede Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii ANCOM, "dar cu putin noroc telecomul se va stabiliza in 2011 sau chiar va avea o usoara crestere fata de anul trecut", cand piata a stagnat la nivelul de 3,9 miliarde de euro din 2009 sau in cel mai rau caz a avut o scadere usoara. Competitia si razboiul preturilor se vor intensifica insa anul acesta, pe fondul unor reglementari noi si al lansarii comparatorului de preturi care va ajuta consumatorii sa ia mai usor deciziile cu privire la serviciile de telecomunicatii folosite.

10

ALO, CUMPARA CINEVA?

Achizitiile in domeniul telecom au fost o componenta importanta a anului precedent. Este bineinteles vorba despre companii mici inghitite de operatorii consacrati. Dincolo de tranzactiile incheiate, in 2010 au fost pornite negocieri care nu s-au concretizat, dar care au toate sansele pentru acest an. Iar cel mai bun exemplu ar putea fi chiar Boom TV, furnizorul de televiziune prin satelit intrat in insolventa anul trecut, despre care s-a spus ca ar putea fi cumparat de Romtelecom pentru sase milioane de euro.

11

BLOGURI CONSACRATE?

Din aproape 60.000 de bloguri, cate exista in prezent in Romania, potrivit ZeList.ro, putine au reusit sa se faca intr-adevar cunoscute unui public foarte mare, de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor de vizitatori, si la fel de putine reusesc sa inregistreze venituri consistente. De asteptat ar fi, mai ales ca interesul vizibil in vanzari al romanilor pentru carti este tot mai redus, sa apara bloguri consacrate, axate mai mult pe informare si mai putin pe componenta personala, care sa atraga marea parte a publicului de pe internet. Poate nu anul acesta, dar la un moment dat tot se va intampla.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT,
Telecom,
soft
/cover-story/dilemele-lui-2011-se-vor-inmulti-cumparaturile-de-pe-internet-va-fi-2011-anul-tabletelor-7871746
7871746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.