De ce sunt goale blocurile noi

Postat la 14 iunie 2010 1470 afişări

Unii regreta ca au cumparat tocmai in momentul de varf al pietei, altii cred ca au facut o afacere buna. Daca s-ar muta acum in blocurile terminate recent, multi dintre ei ar avea ca vecini de scara doar apartamente goale.

Cazul celor doi nu este desigur singular. Chiar in acelasi ansamblu, un agent imobiliar povesteste despre un cumparator care platise un avans de 30.000 de euro si n-a mai putut sa achite si restul cand locuinta a fost gata. Antecontractul a fost cesionat pe 15.000 de euro, s-a obtinut si o reducere din restul de plata catre dezvoltator, iar cumparatorul initial a fost fericit sa isi recupereze jumatate din suma, potrivit agentului Daniel Dobre. "Dincolo de fonduri de investitii, care ar accepta si o pierdere, dupa cat au castigat anii trecuti, au mai cumparat clienti persoane fizice care au vazut totul in roz. Sperau la vremuri bune, desi stiau ca ei nu ar fi putut finaliza niciodata achizitia apartamentului - aveau doar avansul si sperau sa vanda antecontractul cu profit. Dar a venit criza..."

Transpusa in cifre, situatia de pe piata suna straniu pentru cineva care isi aduce aminte febra de acum cativa ani. Numarul total al tranzactiilor imobiliare din tara s-a redus anul trecut cu 27,32%, iar numarul solicitarilor de garantare primite de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa este acum mult mai redus, in a doua varianta a programului, comparativ cu cea de pana la 15 februarie. In acest moment, cateva mii de apartamente noi stau goale in Capitala, asteptandu-si cumparatorii.

Potrivit calculelor BUSINESS Magazin, in Capitala au fost finalizate in ultimii patru ani peste 16.500 de locuinte in ansambluri rezidentiale cu peste 100 de unitati. In aceasta perioada au fost lansate in Capitala peste 60 de ansambluri cu minim 100 de locuinte, desi unele dintre acestea n-au livrat pana in acest moment niciun apartament - dupa cum e cazul Planorama.

Pentru determinarea numarului de locuinte noi incluse in ansamblurile finalizate am luate in calcul datele oferite de reprezentantii dezvoltatorilor care inca au in lucru diferite faze ale unor ansambluri rezidentiale, informatii de la companiile de consultanta imobiliara si informatiile existente privind toate proiectele terminate inainte de 2009.

Din punctul de vedere al vanzarilor, cel mai bine stau ansamblurile finalizate pana in februarie 2009, adica inainte de inceperea crizei - ca de pilda Quadra Place, Emerald Residences si Central Park - in care sunt incluse in total in jur de 4.000 de locuinte. In schimb, cele terminate partial sau integral in ultimul an sunt inca la vanzare din partea dezvoltatorului.

Cititi articolul integral in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-ce-sunt-goale-blocurile-noi-6372491
6372491
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.