Cuvantul de ordine: agitatie

Postat la 22 decembrie 2008 14 afişări

Pentru asiguratori, 2008 a fost ca un tur de forta, cu tranzactii numeroase, rasturnari in clasamente, dar si cu nationalizarea grupului american AIG, cel mai mare asigurator mondial. Dupa o foarte scurta perioada de asezare, piata de pensii private a fost si ea cuprinsa de agitatie.

Pe langa preluarile importante ce au animat piata, nu au lipsit insa nici vestile mai putin bune. De departe cel mai mare soc s-a produs in septembrie, cand grupul american AIG, care detine pe piata de la noi AIG Life, AIG Romania si AIG Pensii, a fost salvat in extremis de la faliment de statul american, printr-un imprumut de 85 de miliarde de dolari acordat de Rezerva Federala. Criza asiguratorului american nu a produs insa efecte negative pentru cei peste un milion de clienti ai grupului din Romania, cel putin pentru moment.

 

2008 se anunta a fi cel de-al treilea an in care asiguratorii merg pe minus, dupa ce in 2007 au inregistrat o pierdere neta de 76 de milioane de euro. Pe de alta parte, Euroasig si Certasig au fost declarate insolvabile, in cazul lor fiind dispusa deschiderea procedurii de redresare financiara (o procedura prin care in anii precedenti au mai trecut si Ardaf, Asirom si Asiban). In timp ce Certasig si-a reluat activitatea normala, dupa o majorare de capital, Euroasig a foat declarata in faliment la inceputul lunii decembrie.

 

Pe piata pensiilor private, o piata pe care companiile abia isi fac primele bilanturi, lucrurile nu au fost cu mult mai linistite. Pentru administratorii fondurilor obligatorii (pilonul II), momentul cheie a fost in aprilie, cand a inceput colectarea contributiilor. Activele nete din sistem au ajuns la aproape 190 de milioane de euro la finele lunii noiembrie, potrivit informatiilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

 

Concentrarea pietei a inceput rapid, din piata iesind rapid patru companii, din cauza numarului mic de clienti adunati: Marfin, Zepter, AG2R si MKB Romexterra. Dupa acest prim val urmeaza insa cel al preluarilor - deja inceput, de altfel -, in conditiile in care pe piata mai sunt inca destule companii ce au in portofolii prea putini clienti pentru a rezista. Pe lista tintelor posibile se numara companii precum Prima Pensie (care are sub 15.000 de clienti), KD (cu putin peste 6.500 de clienti) sau OTP (cu aproape 19.000 de clienti).

 

In toamna, grupul BCR a anuntat ca vrea sa preia Omniasig Pensii, numarul zece din piata pensiilor private obli­gatorii, dar tranzactia a fost oprita de CSSPP din cauza unor vicii privind solutia legala de preluare; tranzactia s-a reluat ulterior, urmand sa fie propusa o noua forma juridica. Cu doar doua saptamani inainte de sfarsitul anului a avut loc si cea de-a doua preluare, prin care Interamerican Pensii a cumparat, pentru cateva milioane de euro, fondul administrat de Bancpost.

 

Pentru pensiile facultative (pilonul III), 2008 a fost un an mai slab decat anti­cip­asera companiile de profil; astfel, daca asiguratorii anticipau ca inca de la finele anului 2007 sa adune un sfert de milion de clienti, aproape de finele anului 2008 abia stransesera circa 150.000 de par­ticipanti. Conform ulti­melor date disponibile, in sistemul pensiilor facultative erau inscrisi la finalul lunii noiembrie 145.072 de participanti, iar activele nete acumulate insumau aproape 75,6 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro).

 

In pofida acalmiei aparente, lucrurile incep totusi sa se anime si pe aceasta piata, in conditiile in care numarul de fonduri creste, iar de la anul, deductibilitatea fiscala pentru sumele economisite se va majora la 400 de euro atat pentru angajat, cat si pentru angajator - dublu fata de cat este acum. In primul an si jumatate de functionare a pietei, numarul companiilor a urcat la zece, dupa ce recent au fost autorizate Asirom-Concordia, Raiffeisen, Interamerican, iar Generali Fond de Pensii a fost autorizat si ca administrator de pensii facultative.

 

Ce va aduce 2009? Greu de spus, in conditiile in care este de asteptat ca si aceste piete, ferite pana acum de vartejul crizei financiare, sa inceapa sa-i simta efectele. Fara doar si poate insa, pentru piata de pensii private anul urmator va fi foarte dificil, atata vreme cat momentul cheie cand administratorii vor fi “judecati” intaia oara pentru rezultatele obtinute se apropie cu pasi rapizi.  

 

REPERE 2008  

  • Generali PPF a cumparat pentru circa 80 de milioane de euro companiile Ardaf si RAI, iar Groupama a preluat Asiban pentru 350 de milioane de euro.
  • Erste Bank si-a vandut catre Vienna Insurance Group (VIG) operatiunile de asigurari din Europa Centrala si de Est. In Romania, VIG a cumparat BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
  • Este al treilea an incheiat pe minus de catre asiguratori. Au fost declarate insolvabile doua companii, Euroasig (temporar) si Certasig (care a ajuns la faliment).
  • Sistemul pensiilor facultative, estimat sa atraga un sfert de milion de clienti, abia a atras circa 150.000 de participanti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurari,
pensii,
AIG,
pensii private
/cover-story/cuvantul-de-ordine-agitatie-3677451
3677451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.