Cum pot face bani băncile în perioada post-criză. Şeful Bancpost, despre restructurările şi fuziunile necesare în sistemul bancar

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 martie 2013 445 afişări

Adept al unei culturi de business de şcoală americană, bazată pe o idee de răspundere a bancherului şi a omului de afaceri faţă de binele societăţii pe care rareori am auzit-o exprimată atât de apăsat în România, Anthony Hassiotis a venit la Bucureşti după 34 de ani de carieră petrecuţi în SUA, Marea Britanie, America Latină, Grecia şi Bulgaria. Noul CEO al Bancpost a vorbit pe larg la evenimentul Meet the CEO despre restructurările şi fuziunile necesare în sistemul bancar şi despre cum pot face bani băncile în perioada post-criză.

Înalt, cu ochi sfredelitori de grec, cu un discurs presărat cu pilde şi vorbind o engleză americană care mai ales când pronunţă "money" (şi o face des) aduce aminte cumva de filmele clasice de la Hollywood, Hassiotis degajă un gen de siguranţă de sine care nu seamănă cu aerul de certitudine învăţată specific corporatiştilor aflaţi în primii ani de carieră. "Nu vă temeţi că o să faceţi greşeli. Toată lumea le face, şi eu am făcut destule greşeli; aveţi grijă doar să nu le repetaţi... de mai mult de două ori", a sunat, de exemplu, unul dintre sfaturile lui pentru tinerii ce se pregătesc să-şi construiască o carieră.

"Nu vă temeţi de paşii laterali sau chiar înapoi pe care aţi putea să-i faceţi înainte de a ajunge apoi să faceţi doi paşi înainte. Fiţi pregătiţi să acceptaţi un salariu mai mic sau o funcţie inferioară la un moment dat", spune el, exemplificând cu cazul unui prieten ce îi ceruse rapid o mărire de salariu şi o promovare pe când lucrau la Barclays şi pe care nu l-a refuzat atunci, dar l-a avertizat că îi va fi mai greu ulterior, când va pleca în altă companie, să-şi găsească un post pe măsura viitoarei funcţii dorite. După câţiva ani, prietenul i-a spus că a avut dreptate, pentru că aşa a ratat angajarea într-o funcţie de CEO într-o companie unde a vrut să plece. "Aşa încât e bine de ştiut că promovările şi măririle de salariu nu sunt întotdeauna cel mai bun lucru."

Despre fuziunea Eurobank cu National Bank of Greece, respectiv fuziunea Bancpost cu Banca Românească, aflată actualmente la orizont, spune că e "o oportunitate fantastică", fiindcă vine la momentul potrivit. În opinia lui Hassiotis, unirea celor două grupuri va fi benefică pentru clienţi, prin produsele noi pe care le va aduce pe piaţă şi prin serviciile îmbunătăţite, dar şi pentru angajaţi, care vor lucra într-o instituţie mai mare şi mai puternică, iar toate acestea se vor traduce în rezultate financiare mai bune. "Sistemul bancar va avea de câştigat, la rândul său, printr-o consolidare într-o piaţă unde în continuare sunt prea multe bănci" - şi unde BNR a insistat mereu pentru reducerea costurilor şi restructurarea capacităţilor nerentabile. "Fuziunea va crea sinergii care vor duce la creşterea productivităţii şi la o cotă de piaţă de 5-6%, ceea ce creşte importanţa sistemică a noii instituţii. Dimensiunea are importanţă decisivă în banking." Bancpost se afla pe locul al zecelea în topul băncilor la finele anului 2012, cu active de 12,1 mld. lei şi o cotă de piaţă de 3,3%, iar Banca Românească pe locul 12, cu active de 7 mld. lei şi o cotă de piaţă de 1,9%. Ambele bănci, ca şi celelalte cu acţionariat elen, Alpha Bank şi Piraeus, au pierdut constant cotă de piaţă din 2009 încoace.

În Grecia, fuziunea National Bank of Greece cu Eurobank va crea cel mai mare grup financiar din ţară, cu active de circa 174 mld. euro, un portofoliu de credite de 113 mld. euro şi depozite de 85 mld. euro, conform datelor financiare disponibile după primele nouă luni din 2012, precum şi o prezenţă semnificativă în Turcia, România şi Serbia. Fuziunea este aşteptată să genereze reduceri de costuri de până la 630 mil. euro anual după 2015. NBG a anunţat deja că va reduce personalul cu cca. 15%, respectiv până la 2.000 de locuri de muncă, în pregătirea fuziunii cu Eurobank. Procesul preluării va presupune ca acţionarii Eurobank să primească 58 de acţiuni la noua bancă în schimbul a 100 de acţiuni Eurobank. Propunerea în acest sens, formulată de NBG toamna trecută, la câteva luni după eşecul planului de fuziune din 2011 între Alpha Bank şi Eurobank, a fost acceptată până în prezent de peste 84% din acţionarii Eurobank. În România, unde NBG deţine 99,3% din acţiunile Băncii Româneşti, iar Eurobank deţine 93,8% din acţiunile Bancpost, NBG i-a transmis în februarie Băncii Naţionale intenţia de a prelua o participaţie de control indirectă la Bancpost, iar tranzacţia a fost deja aprobată de Consiliul Concurenţei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-pot-face-bani-bancile-in-perioada-post-criza-seful-bancpost-despre-restructurarile-si-fuziunile-necesare-in-sistemul-bancar-10629449
10629449
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.