Creditele s-au ascuns deocamdata

Postat la 22 decembrie 2008 16 afişări

Pentru bancheri, anul 2008 a facut cat doi laolalta: efervescenta de nestavilit cu care a debutat s-a sfarsit abrupt dupa primele noua luni, cand unda de soc a crizei financiare internationale a adus sistemul bancar intr-un blocaj cvasigeneral.

Cresterea rapida a creditului din ultimii ani, dublata de deprecierea monedei nationale ce a majorat ratele celor ce s-au imprumutat in valuta, si-a aratat coltii si in alt fel: restantele populatiei (indicator bine tinut sub control pana acum) au crescut ingrijorator in primele noua luni, potrivit lui Nicolae Cinteza. Astfel, restantele mai mari de 90 de zile s-ar putea plasa la aproape 182 de milioane de lei, conform datelor BNR.

 

Parte tot mai importanta a pietei financiare, sectorul institutiilor financiare nebancare (IFN) s-a dovedit in 2008 extrem de dinamic: ponderea activelor IFN este de 10% din totalul activelor sistemului bancar si reprezinta circa 6,5% din PIB, comparativ cu doar 2,2% in urma cu cinci ani. In prima jumatate a anului, creditele acordate de institutiile financiare nebancare au crescut cu 45%, iar ponderea in totalul finantarilor acordate populatiei s-a majorat de la 13,6% in 2007 la 16%, potrivit BNR.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
bancheri,
criza,
finante,
blocaj
/cover-story/creditele-s-au-ascuns-deocamdata-3677439
3677439
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.