Cine este mostenitorul H&M - imperiul de 47 de miliarde de dolari cu peste 2.200 de magazine

Autor: Iuliana Roibu Postat la 27 martie 2011 3594 afişări

La 35 de ani, Karl-Johan Persson conduce de aproape doi ani H&M, compania fondata de bunicul sau si evaluata anul trecut la 47 miliarde de dolari. Cat de mult conteaza varsta, educatia sau genele cand e vorba de o cursa contra cronometru pentru suprematia mondiala pe piata de moda?

Persson conduce o masinarie care a depasit anul trecut 2.200 de magazine, 87.000 de angajati si 800 de fabrici partenere (strategia companiei nu prevede fabrici proprii) pe care presa din intreaga lume o numeste fast fashion - in traducere, un model de business care seteaza trenduri si preia rapid orice noua moda de pe podiumurile designerilor de lux, pe care o aduce peste cateva zile in magazine la preturi similare cu ale unui meniu de la McDonald's.

Nu degeaba saptamana trecuta, in asteptarea marii inaugurari (de vinerea trecuta) a primului magazin H&M din Romania, toata lumea vorbea numai despre asta, iar un manager al unei companii de fast food comenta ca: "Trei momente au fost esentiale in comertul romanesc: venirea McDonald's, venirea Ikea si venirea H&M". Cele trei lanturi sunt unite de publicul comun pe care il tintesc: oameni care nu se multumesc cu putin, care fac parte din clasa medie sau aspiranta, dar care au credite sau pur si simplu vor sa faca economii, pastrandu-si nivelul de confort pe care si-l doresc.

Multimile care se aduna la fiecare deschidere a unui magazin H&M (la Bucuresti, vinerea trecuta s-au adunat peste 500 de persoane care au asteptat deschiderea magazinului), dar si vanzarile de milioane de bucati de haine pe zi au la baza tot cele doua cuvinte cu care Erlling Persson lansa brandul in anii '50: "affordable chic". In magazinele H&M, amestecul de stiluri si gusturi se poate potrivi aproape oricui: de la haine de designer (lantul suedez fiind renumit pentru parteneriatele cu designeri celebri precum Stella McCartney, Karl Lagerfeld, Jimmy Choo, Sonya Rykiel sau celebritati precum Madonna) si pana la rochii, fuste sau tricouri de 4,95 euro.

Acesta este un alt motiv pentru care Karl-Johan Persson considera ca decizia de a intra direct cu opt magazine in Romania se va dovedi a fi buna: "Romanii au un buget mic de cumparaturi pentru haine (7,5 euro per capita, conform unui studiu Euromonitor), dar piata creste in partea aceasta a Europei mult mai repede decat Vestul. Cred ca o combinatie intre romani - oameni cu buget mic, dar atenti la moda si la valoarea bunului cumparat - si H&M, care ofera lucruri de calitate la preturi mici, este perfecta". Karl-Johan Persson considera ca a pus un pariu bun pe Romania si spera ca rezultatele il vor motiva sa ramana la conducerea companiei cat mai mult timp: este oricum destul de mandru de familia din care provine pentru a nu-si vedea viitorul in alta parte decat la conducerea H&M.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mostenitor,
H&M,
Karl-Johan Persson,
conducere
/cover-story/cine-este-mostenitorul-h-m-imperiul-de-47-de-miliarde-de-dolari-cu-peste-2-200-de-magazine-8097729
8097729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.