Ce-i de facut cu Romania (GALERIE FOTO)

Postat la 26 mai 2009 54 afişări

Daca investitorii straini ne critica sistemul fiscal ori soselele sau daca romanii obisnuiti se plang ca învatamantul nu-i pregateste suficient pe tineri pentru piata muncii, de multe ori pare ca avem de-a face cu niste clisee, neînsotite de mari sperante pentru cei care le rostesc. Daca o spun însa manageri si oameni de afaceri romani care au avut ocazia sa cunoasca deopotriva sistemul de învatamant si mediul de afaceri de aici si pe cel din strainatate, verdictele lor suna nu doar mai realist, ci si mai încurajator. Sa-i ascultam.

 

Pentru investitori ar fi important sa avem macar perspectiva unor lucrari de infrastructura finalizate intr-un timp mai scurt. Dar promisiunile Guvernului nu mai sunt de-ajuns, pentru ca investitorii nu mai cred ce spun guvernantii; de prea multi ani avem planuri si nu se intampla mare lucru. Codrut Pascu si Caramitru sunt de acord ca un buget multianual ar fi o solutie buna, desi pana acum a fost vehiculata de mai multe guvernari succesive, dar fara ca vreodata sa se poata ajunge macar la un buget pe un singur an care sa nu aiba nevoie de una sau mai multe rectificari. “Un buget multianual ar fi o garantie: sursele de bani ar fi identificate si sumele deja alocate. Mai ales ca un proiect de infrastructura depaseste durata de viata a unui guvern”, sustine Caramitru.

 

Daca politicienii ar vrea sa gandeasca insa intr-adevar ca niste manageri cu obiective si business planuri, de la cine ar putea sa ia insa exemple? Cei mai multi dintre managerii romani de-abia acum isi dau cu adevarat examenul de maturitate, odata cu venirea crizei. Cel putin o generatie a fost crescuta exclusiv intr-o perioada de crestere economica, remarca Pascu, iar acum, cand economia se contracta, este interesant de vazut cum isi vor dovedi acesti manageri competentele. “Vedem deja un impas cand vorbim despre reducerea costurilor. Ei recunosc necesitatea unor masuri, dar nu au mai trecut prin restructurari si concedieri; pentru unii este un stres enorm”, spune si Caramitru. Iar Anca Podoleanu, specialista in resurse umane, completeaza afirmand ca noua, romanilor, ne lipseste maturitatea emotionala. “Inca luam lucrurile personal daca seful ne spune ca nu e bine. Incurcam emotiile cu faptele si ne blocam.”

 

Dorin Boboc observa, in context, ca la conducerea firmelor sunt foarte putini economisti. “In SUA, daca nu exista in top management un economist, aduc unul, il baga in board si ii cer sfatul la fiecare decizie.” Boboc crede ca asa ar trebui sa fie si la noi: “E de preferat un economist extern care poate fi obiectiv si caruia sa nu ii fie teama sa vina in fata sefului cu vesti sau previziuni proaste.”

 

Daca exista ceva ce ii va ajuta sigur pe managerii romani, acesta e ritmul alert cu care s-au obisnuit in toata cariera lor de pana acum. In economiile din Vest, lucrurile sunt asezate de zeci de ani, in timp ce in Romania se schimba de la o luna la alta. “Si e normal sa fie asa. Pentru o piata emergenta, stabilitatea si ritmul unor piete cu mult mai mature ar insemna intrarea in moarte clinica”, spune Boboc. Iar ca economia sunt si oamenii. “Eu vin din Elvetia. Acolo oamenii incearca sa-si prezerve situatiile existente. Nu vor sa-si riste situatia actuala si cu o astfel de mentalitate e greu sa evoluezi”, spune Caramitru. In schimb, in Romania oamenii cauta in continuare oportunitati, fiindca au nevoie, vor si lupta sa-si imbunatateasca traiul. Iar aceasta este, probabil, cea mai buna arma contra crizei.  

Anca Podoleanu , Choice COnsulting: “In Canada se pune mare accent pe lucrul in echipa si ajungi sa inveti cum trebuie sa lucrezi intr-un mediu real de munca inca din facultate”

Andrei Caramitru, McKinsey: “Nu trebuie interpretat ca managerii romani nu sunt valorosi, ci trebuie sa intelegem ca experienta si valorile acestor oameni vor fi transferate catre nivelurile doi si trei de management”

 


5 lectii despre schimbare

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ce-i-de-facut-cu-romania-galerie-foto-4454295
4454295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.