Care este strategia lui Eric Stab pentru România

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 08 mai 2017 857 afişări

Eric Stab şi-a început cariera în Germania, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului, şi a trecut apoi prin mai multe funcţii de conducere în cadrul companiei Engie. A depăşit cu bine criza financiară din 2008 şi a venit apoi în România pentru a coordona filiala locală a grupului. A fost mai mult decât o întâmplare, pentru că drumul său în carieră a avut un traseu care l-a dus, mereu, către est.

Care este strategia lui Eric Stab pentru România

UN DOMENIU DIN CE ÎN CE MAI ATRĂGĂTOR

„Aud de multe ori ideea că domeniul energiei nu e unul sexy, că e mai bine să lucrezi pentru companii precum L'Oréal”, spune francezul râzând. „Dar dacă te gândeşti mai bine, energia e o nevoie de bază, se întâmplă multe în acest sector, au fost schimbări masive în ultimii 25 de ani. Este de asemenea interesant că energia «vorbeşte» pe limba tuturor, nu oricine îşi poate permite ultimele creaţii L'Oréal, dar toată lumea trebuie să îşi permită energia.” Un alt lucru important, crede Eric Stab, este faptul că trebuie să interacţionezi în mod constant cu autorităţile, fiind vorba de un domeniu strategic.

„Atunci când am intrat eu în acest sector, lucrurile nu stăteau chiar aşa, dar cred că ceea ce e interesant în zona energiei este că se schimbă şi este în permanentă mişcare. Nu ştiu dacă generaţia tânără e foarte conştientă de acest lucru, dar e şi datoria noastră să transmitem acest mesaj. Nu cred însă că e o idee bună ca organizaţiile să fie foarte transparente în ceea ce priveşte salariul; nu vom obţine decât că fiecare va plăti cu un leu mai mult decât ceilalţi. Nu cred că asta e cea mai bună soluţie, pentru că salariul e doar un aspect atunci când e vorba de alegerea unei cariere. Cred că interesant pentru tineri este că acest sector se mişcă, se schimbă şi mai ales că oferă oportunitatea unei cariere internaţionale.“ Din acest motiv, spune el, compania caută şi oameni care pot fi activi în mai multe ţări, acesta fiind un aspect extrem de important.

„În Franţa vorbeam de serviciu public, şi până la urmă chiar aşa e: un serviciu oferit tuturor. Ideea de a merge seara acasă, după o zi de muncă, şi de a fi convins că ai făcut ceva pozitiv pentru comunitatea ta e un sentiment extrem de bun.” Pentru ENGIE a fost o provocare să trimită acest mesaj tinerilor, mai ales în condiţiile în care o bună perioadă organizaţia s-a concentrat mai mult pe reducerea numărului de angajaţi. Asta a dus, inevitabil, la o creştere a mediei de vârstă în companie. „În ultimii doi ani am început să angajăm un număr mai mare decât numărul celor care pleacă din organizaţie şi cred că această tendinţă se va menţine. Sigur, nu e deloc uşor să faci angajări în România. Şi IMM-urile au această problemă, dar şi multinaţionalele, iar asta din cauză că există posibilitatea de a pleca să lucreze în afară.”

Şi condiţiile de lucru contează din ce în ce mai mult, opinează managerul francez. „Până la urmă, atunci când petreci foarte mult timp în acelaşi loc, vrei să te simţi confortabil acolo şi asta nu e întotdeauna foarte uşor. Dacă mă uit în trecut, eram destul de descentralizaţi, aveam multe birouri prin partea de sud a ţării. Nu era foarte eficient, ca să fiu cinstit, iar asta se reflecta chiar şi preţul gazelor. Dacă ai mai mulţi oameni decât e necesar, atunci acest lucru va avea un impact asupra preţului. Ne-am concentrat destul de mult asupra restructurării şi asupra adaptării organizaţiei.”

CALITĂŢI DE CEO

O situaţie pe care Eric Stab o aminteşte s-a petrecut în urmă cu patru ani, atunci când un fost coleg de la ENGIE, care lucra în Camerun, a fost răpit – împreună cu fratele şi copiii – de fundamentalişti ai Boko Haram. Incidentul s-a petrecut în timpul unei excursii prin nordul ţării, în timp ce familia se îndrepta către un parc natural. „Desigur că problema a ajuns şi la CEO-ul grupului, pentru a se găsi un mod de a-i scoate de acolo. Pentru toţi colegii din companie, care au lucrat alături de el a fost o situaţie extrem de stresantă în România. Nu atât de stresantă cum a fost pentru cei răpiţi, desigur; au petrecut două luni în deşert, la umbra unui copac, şi apoi au fost eliberaţi. Cred că au fost salvaţi pentru că aveau copii, am înţeles din discuţii ulterioare că femeile din Boko Haram le-au spus bărbaţilor că nu e normal să ţii copii captivi. Cred că în cele din urmă asta i-a salvat. Noi nu am fost direct implicaţi, dar când apare o astfel de situaţie, oamenii se întreabă cum vor reacţiona cei răpiţi. Am fost întrebat, în condiţiile în care îl cunoaştem, despre cum ar putea să reacţioneze în astfel de momente. A fost important pentru cei implicaţi în negocieri să ştie cum s-ar putea comporta. Am avut, de asemenea, rolul de a transmite orice fel de informaţii celor care erau îngrijoraţi.”

Care sunt trăsăturile care definesc un CEO? Sunt mai multe, răspunde Eric Stab, dar cea mai importantă e media acelor calităţi. Să fii foarte bun la ceva şi slab la alte capitole nu e neapărat ceva de dorit atunci când vrei să numeşti un CEO. „Trebuie să ai calităţi de lider, trebuie să ai viziune, trebuie să fii capabil să ştii în ce direcţie merge businessul, trebuie să ştii să delegi - toate aceste calităţi sunt importante. Nu e atât de uşor să le găseşti în fiecare executiv din multinaţionale, de asta unii ajung în poziţii de top şi alţii nu.”

Vorbind despre calităţile sale, Eric Stab aminteşte ca puncte forte adaptabilitatea şi obţinerea de rezultate. „Cred că mă adaptez destul de uşor, acesta e probabil unul dintre punctele mele tari. Pe de altă parte, cred că sunt nerăbdător de multe ori. Mi se spune de multe ori că sunt perfecţionist, dar asta vine atât cu avantaje cât şi cu dezavantaje. Pentru mine e foarte important şi mediul de lucru, pentru că dacă munceşti toată ziua fără să te bucuri de ceea ce faci, fără sentimentul că faci ceva util, cred că asta e trist. Încerc să acord multă atenţie acestui lucru.”

Regretă că nu e fluent în română, chiar dacă a luat lecţii timp de 5-6 luni: „Sunt destul de bun la vocabular, dar la gramatică nu stau atât de bine. O altă problemă e că aici expaţii devin destul de leneşi, şi asta pentru că românii sunt foarte talentaţi la limbi străine. Când încep să spun o propoziţie română, se găseşte imediat cineva care să o termine în engleză – fie că sunt la supermarket sau pe stradă”, spune executivul, care este fluent în mai multe limbi, între care engleză şi germană.

Cât despre timpul său liber, deşi puţin, Eric Stab spune că reuşeşte să îl împartă între pasiunile sale. „Ajung în weekend destul de obosit, ca să fiu cinstit, poate şi de-asta am renunţat la sport. Prefer să mă odihnesc, să citesc şi să aflu lucruri noi şi, în acelaşi timp, să descopăr lucruri noi. Îmi place să văd locurile din jurul Bucureştiului sau chiar mai departe, dacă e un weekend mai lung.”

Cea mai bună decizie pe care a luat-o în carieră? „Cred că am luat-o încă de la început, şi anume aceea de a da o direcţie internaţională carierei mele”, spune Eric Stab. „De a nu rămâne concentrat doar asupra Franţei, asupra sistemului economic francez. Încă de la început mi-am spus că sunt tânăr, că am multe lucruri de descoperit. Şi asta am şi făcut.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.