Sa fie mai bine pe cartela sau pe abonament?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 27 martie 2011 215 afişări

Pe o piata tot mai sensibila la pret si in scadere in ultima perioada din cauza crizei, lupta operatorilor de telefonie mobila pentru clienti noi pare sa se mute pe frontul cartelelor preplatite cu mii de minute si mesaje scrise incluse. Sa devina oare abonamentul un serviciu de lux?

Abonamentul a devenit astfel o obisnuinta, iar de cele mai multe ori, odata abonati, clientii se orienteaza tot catre un astfel de serviciu atunci cand cauta sa-si schimbe pachetul folosit. "Problema este ca exista inca in piata foarte multe abonamente neoptimizate, contractate cu cinci-sase ani in urma. Intre timp, ofertele au devenit mai avantajoase", apreciaza directorul Reimens Group. Mai mult de jumatate dintre abonatii de telefonie mobila folosesc servicii standard, doar cu minute incluse si fara optiuni aditionale, in timp ce 27% au si extraoptiuni, insa aproape unul din zece consumatori are abonament fara niciun asemenea beneficiu, platind lunar sume chiar si cu 50% mai mari decat daca ar avea un serviciu actualizat sau ar folosi o cartela.

In competitia operatorilor pe o piata tot mai sensibila la pret, cartelele preplatite sunt insa cea mai la indemana arma pentru a atrage clienti pe care apoi sa incerce sa-i transforme in abonati, segment responsabil pentru cea mai mare parte a veniturilor, cu atat mai mult cu cat piata in ansamblu s-a restrans in ultimii doi ani pe fondul scaderii consumului ca efect al crizei economice. "Anul trecut fie a scazut usor, fie a stagnat la nivelul din 2009", spune Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM), despre intreaga piata de telecomunicatii, din care telefonia mobila reprezinta cea mai mare parte, cu o valoare de 2,4 miliarde de euro in urma cu doi ani, nivel care s-a mentinut probabil si in 2010.

Perspectivele par a fi insa mai bune pentru anul acesta, industria avand sanse sa inregistreze o crestere, chiar daca nu foarte mare, mai ales daca tendinta de crestere a ponderii abonamentelor se va mentine, iar clientii vor fi, ca si pana acum, in cea mai mare parte locuitori din mediul urban, cu precadere de absolventi de studii superioare si implicit cu un nivel de trai mai ridicat, potrivit datelor Gallup. "Nu inseamna insa in mod neaparat ca abonamentul devine un serviciu premium, destinat doar consumatorilor cu bani", crede Adrian Ciobanu. Este mai degraba o solutie pentru consumatorii care nu folosesc telefonul doar pentru convorbiri si sunt dispusi sa scoata din buzunar sume mai mari pentru a dispune de toate serviciile necesare, spre deosebire de cartelele adresate momentan celor cu un apetit foarte mare pentru conversatii interminabile. Lucrurile se vor mai aseza odata cu maturizarea pietei. Sau macar vor fi mai clare odata ce va aparea comparatorul de tarife pentru serviciile de telecomunicatii, proiect pus in discutie de ANCOM de mai bine de doi ani, care a obtinut insa recent o finantare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
cartela,
abonament,
operatori,
telefon,
mobil,
SMS,
bonus
/business-hi-tech/telecom/sa-fie-mai-bine-pe-cartela-sau-pe-abonament-8096998
8096998
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.