Lupta pentru UPC sau cine inghite pestele cel mare

Autor: Seceleanu Postat la 26 aprilie 2011 93 afişări

Intr-o singura luna, numarul de operatori de televiziune prin satelit s-a redus de la cinci la trei, dupa ce Romtelecom a inghitit Boom TV si AKTA Satelit. Totii ochii raman insa atintiti pe jocurile cu mize mari din piata: cine va inghiti pestele mare, UPC? In doua luni am putea avea un raspuns.

In schimb, Romtelecom este intr-o cu totul alta situatie: operatorul are si cash, si potentialul de a lua mai repede un imprumut. Ca situatia sta astfel am putea constata destul de curand, daca este sa dam crezare discutiilor care circula pe piata telecom. "RCS&RDS si Romtelecom ar putea ajunge la o intelegere sa cumpere pe bucati activele UPC din Romania. Nu este o miscare pe placul RCS&RDS, insa compania lui Teszari intelege ca un asemenea dosar ar fi mult mai usor de aprobat de catre autoritatile de concurenta si din Romania, si de la Bruxelles", spune o sursa de pe piata de comunicatii. "RCS&RDS si-ar consolida pozitia si asa foarte puternica din Romania, dar in acelasi timp - lasand Romtelecom o parte din UPC, poate spune ca nu se compromite astfel ideea de competitie".

O asemenea ipoteza a prins contur in special dupa ce Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS, si Ovidiu Ghiman, directorul comercial si de strategie al Romtelecom si fostul director comercial al RCS&RDS, s-au dovedit mai rezervati la inceputul acestei luni in a intra intr-o competitie nebuneasca pentru achizitia drepturilor de difuzare ale Ligii I de fotbal din Romania. Fiecare dintre cele doua companii a cumparat doar un pachet si nu a licitat pentru celelalte cinci care erau scoase la mezat. "V-ati inteles", a exclamat Mitica Dragomir, seful Ligii de fotbal, aratand spre cele doua companii. La fel au interpretat situatia si unii manageri din piata telecom, care vad in atitudinea "rationala" a celor doi operatori posibilitatea unor intelegeri si pe alte subiecte delicate, precum impartirea in doua a UPC.

Teoretic, Romtelecom nu ar trebui sa asiste impasibila cum i se inchide in nas usa catre profiturile potentiale generate, spre exemplu, de cresterea pietei de internet. Piata de date e inca subdezvoltata in orasele romanesti fata de Occident, in timp ce in mediul rural - unde se afla o jumatate din gospodariile tarii - calculatoarele si internetul sunt inca ceva exotic. Dar discutiile dintre RCS&RDS si UPC vin intr-un moment delicat pentru Romtelecom, o companie cu trei centre de raportare si comanda: la Atena, Bonn si Bucuresti. La Atena se afla sediul actionarului majoritar - grupul elen OTE, iar la Bonn e cartierul general al celui mai mare actionar al OTE - Deutsche Telekom. In ecuatie intra si statul roman, care are inca 46% din actiunile Romtelecom.

Un raspuns la intrebarea daca Romtelecom poate intra in afacerea UPC ar putea veni odata cu clarificarea intentiilor OTE/Deutsche Telekom in legatura cu piata din Romania. Statul roman a cerut celor doua grupuri sa spuna daca vor si restul actiunilor Romtelecom si pe cati bani. Partea greco-germana a amanat de mai multe ori raspunsul, iar cel mai nou termen este finele lunii mai.

De ce au mai cerut nemtii - cei care vor spune practic da sau nu pentru achizitia integrala a Romtelecom - doua luni? Variantele de raspuns sunt multiple. In aceste doua luni s-ar putea afla daca RCS face rost de bani pentru preluarea UPC si daca merge inainte cu dosarul spre aprobare. Sau, in aceste doua luni, DT si RCS se inteleg cu UPC sa preia pe bucati activele din Romania.

Ipotezele care se nasc din tensiunea cu care se asteapta deznodamantul "afacerii UPC" sunt alimentate si de pozitia ambigua a Deutsche Telekom in legatura cu Romania. Gesturi discrete - precum adaugarea recenta a jurnalistilor romani pe lista de distributie a comunicatelor de presa ale DT sau deschiderea de catre Romtelecom a unui magazin online dupa modelul DT - arata ca nemtii sunt interesati de Romania. De asemenea, France Telecom si Deutsche Telekom discuta o combinare a retelelor, inclusiv in Romania, pentru a reduce costurile. Este inca o dovada ca planurile de viitor iau in calcul si Bucurestiul. Cheia deciziei ar putea fi totusi in felul cum se va vinde UPC si catre cine, crede Stephen Wilson, analist al companiei britanice de analiza Informa Telecom & Media. "Exista posibilitatea ca DT sa-si majoreze cota la OTE si sa cumpere inca un pachet de actiuni la Romtelecom, dar investitia in Romtelecom e mai putin atractiva din cauza posibilei achizitii a UPC de catre RCS&RDS."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
RCS&RDS,
UPC,
preluare,
operatiuni,
achizitie
/business-hi-tech/telecom/lupta-pentru-upc-sau-cine-inghite-pestele-cel-mare-8179427
8179427
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.