In vizita la gigantul si discretul RCS&RDS

Postat la 15 martie 2010 295 afişări

Pentru un jurnalist de telecom, o vizita la sediul unei astfel de companii faimoase pentru discretie e in sine o victorie personala. Contextul de criza si perspectiva de a iesi pe piata de capital, dupa ce RCS&RDS si-a amanat luna trecuta emisiunea de obligatiuni din cauza situatiei din Grecia, au deschis insa calea pentru dialogul cu media.

La 50 de ani, Oprea - absolvent al Politehnicii din Timisoara si fost sef al unei case de brokeraj - are tinuta unui atlet care nu a renuntat la exercitii, iar costumul si camasa scumpa par a fi tinuta de zi cu zi. Energic si ferm, fara a fi didactic, Alexandru Oprea rivalizeaza in carisma cu alti executivi de top de pe piata. Tonul este egal, oricare ar fi intrebarile, iar Oprea arata ca stapaneste arsenalul de trucuri de care are nevoie ca sa-si convinga interlocutorii - fie ei jurnalisti sau, mai degraba, investitori: "Nu cred ca ar fi trebuit sa va arat asta" sau "Situatia sta asa, dar trebuie sa mai discutam daca informatia se poate folosi sau nu".

Ce l-a adus pe Alexandru Oprea in postura de a discuta deschis despre situatia companiei, intrand in detalii rar atinse cand vine vorba despre RCS&RDS? Mai exact: marja EBITDA e la 40%, in conditiile unor tarife foarte mici, iar investitiile au ajuns la 1,4 de miliarde de dolari (un miliard de euro). Insa unul dintre aspectele cheie asupra carora RCS&RDS a insistat in premiera a fost cel al datoriilor companiei. RCS&RDS este o companie solida, iar gradul de indatorare este specific unui operator regional din Romania, fara niciun grup puternic in spate, care a investit enorm pentru a tine pasul cu gigantii Deutsche Telekom, France Telecom sau Vodafone, a sugerat Oprea in cadrul discutiei. Nu mai numiti RCS&RDS "una dintre cele mai indatorate companii locale", pare a spune Oprea, aducand ca argument exemple ale unor operatori din regiune sau din vestul Europei, care au datorii comparabile sau mai mari in raport cu profitul operational.

Intr-adevar, in comparatia realizata de agentia Standard and Poor's, ceea ce socheaza din prima clipa este nivelul investitiilor RCS&RDS, care se afla la un nivel specific unei companii cu un business de cel putin cateva ori mai mare. Anul trecut, operatorul a investit 280 de milioane de dolari (206 mil. euro), iar in 2008, nivelul s-a ridicat la 447 de milioane de dolari (329 mil. euro), ajungand astfel sa ofere cele mai ridicate viteze de acces la internet de pe piata, de 100 Mbps, iar datoriile de 672 de milioane de dolari (494,6 milioane de euro) se afla intr-o limita obisnuita pentru industria telecom, care, istoric vorbind, a inghitit investitii foarte mari.

Compania ar putea relua emisiunea de obligatiuni de 200 de milioane de dolari pe pietele externe, amanata luna trecuta din cauza panicii create de situatia din Grecia. Ghinioanele par sa se tina insa lant pentru RCS&RDS, avand in vedere ca in 2007 a trebuit sa renunte la listarea la bursa din Londra, pe fondul unei deteriorari a ratingului Romaniei si a climatului de pe pietele financiare internationale. Iar acum, emisiunea de bonduri se lasa asteptata, "jocurile" fiind stricate involuntar de Grecia, in mod ironic unul dintre actionarii rivalilor Romtelecom si Cosmote.

"Procesul legat de emisiunea de bonduri a fost suspendat pentru simplul motiv ca pietele au devenit inactive. Si nu a fost numai cazul nostru. Aproape toate procesele de lansare de bonduri care erau pe piata in momentul respectiv au fost retrase", sustine Oprea. Intr-o lumina mai buna a pietei, este asadar posibil ca RCS&RDS sa incerce din nou o emisiune de obligatiuni. "Nu vreau sa intru in detalii, insa am avut un feedback foarte bun din partea investitorilor, deci in viitor, cand vom simti ca momentul este potrivit si daca si compania isi doreste, vom fi mai mult decat fericiti sa sprijinim revenirea RCS&RDS pe piata de capital", spunea Shahmir Khaliq, directorul general al Citi Romania. Ar trebui deci sa ne obisnuim cu ideea unui RCS&RDS mai prezent in spatiul public. Drumul catre investitori este pavat exact cu astfel de iesiri la rampa, care va trebui probabil sa se mai repete.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
Alexandru Oprea,
RCS&RDS
/business-hi-tech/telecom/in-vizita-la-gigantul-si-discretul-rcs-rds-5740915
5740915
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.