Goana dupa 4G

Postat la 19 iulie 2010 54 afişări

Viteza de zece ori mai mare decat 3G si acoperire mult mai larga. Aceasta este, simplist, descrierea retelei 4G, care prinde radacini in tot mai multe tari din lume. Startul sau oficial a fost dat de lansarea in Statele Unite a primului telefon mobil 4G din lume, HTC Evo 4G.

Cei mai importanti operatori de telefonie mobila si principalii producatori la nivel mondial, precum Sprint Nextel, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei si Nokia Siemens Networks, vor sa adopte deja standardul LTE. Pana in 2013, operatorii de terminale mobile vor investi aproape sase miliarde de euro in echipamente LTE, potrivit analistilor. La nivel european, prima retea 4G a fost lansata in Suedia si Norvegia, de catre compania TeliaSonera. Consumatorii de aici au acces la 4G printr-un serviciu care se bazeaza pe conectarea calculatorului la internet printr-un modem USB, cu viteze de pana la 100 Mbps. n ce priveste pretul, in ambele tari s-au practicat preturi promotionale de mai putin de un euro pana la inceputul lunii iunie, insa ulterior, cei ce au pastrat abonamentele 4G sau noii abonati sunt nevoiti sa plateasca lunar aproximativ 60 de euro in Suedia si 90 de euro in Norvegia.

Pe langa tarile nordice, in Europa, reteaua 4G este testata in zona oraselor Milano, Torino si Venetia din Italia de catre operatorul Telecom Italia, in timp ce in Marea Britanie, operatorul O2 ar dori ca pana la sfarsitul anului sa lanseze serviciile 4G in Londra, Manchester si Liverpool.

Daca la nivel european tehnologia LTE nu s-a lansat decat in doua tari, iar in altele este inca in faza de testare, in Statele Unite mai multi operatori dezvolta deja o astfel de retea. Startul oficial catre 4G a fost dat la 4 iunie, odata cu introducerea pe piata a primului telefon 4G, HTC Evo 4G, de catre operatorul de telefonie mobila american Sprint Nextel.

Telefonul are la baza sistemul de operare Android 2.1, ecran tactil, busola, radio, acces la magazinul de MP3 al Amazon, o camera pentru videoconferinte, si costa aproximativ 200 de dolari. "Consideram ca acest telefon va fi atractiv pentru un numar mare de piete", a spus Matt Carter, seful diviziei 4G a Sprint Nextel. Lansarea mobilului face parte dintr-un plan mai complex al companiei de a recastiga clientii pierduti in fata celor de la Verizon Wireless. Spusele lui Carter sunt sustinute de directorul general al Sprint Nextel, Dan Hesse, care sustine ca exista un numar important de clienti interesati sa-si cumpere primul terminal 4G din lume. Seful Sprint a promis viteze de transfer diferite de cele disponibile in 3G "ca de la zi la noapte".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
telefoane,
4G,
HTC,
iPhone,
retea,
telecom
/business-hi-tech/telecom/goana-dupa-4g-6585216
6585216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.