Cum arata buncarul Romtelecom (GALERIE FOTO)

Postat la 29 martie 2010 137 afişări

Niciun dezastru de proportiile celui din Haiti nu ar reusi sa-l darame. In caz de cutremur, incendiu sau inundatie, un centru de date este printre locurile cele mai sigure pentru informatiile pretioase ale unei institutii. Am reusit, recent, sa intram intr-o asemenea fortareata.

Pe de alta parte, exista senzori de caldura distribuiti, in fiecare incapere, pentru a pastra temperatura constanta asa incat sa poata fi evitat din timp un eventual incident. Orice variatie de caldura mai mare de 5 grade Celsius pe ora sau depasirea intervalului de 20-25 de grade este considerat periculos. O variatie brusa de temperatura corelata cu senzorii de fond duce la declansarea automata a alarmei de incendiu, moment in care sistemul de securitate din cladire constata care este natura evenimentului si actioneaza in consecinta, fiind programat in acest sens. "Stingerea se face cu un gaz care rarefiaza continutul de oxigen din aer si stinge focul", explica Dumitrescu.

Cat in ce priveste un cutremur, vibratiile provocate de undele seismice nu ar clinti serverele din cladire, instalate pe suporti antiseismici vizibili sub podeaua fiecarei incaperi unde se afla si cate 100 de kilometri de cablu, deplasandu-se astfel in functie de undele de soc. "Este cel mai sigur loc unde se poate afla cineva in caz de cutremur", spune Makowski, facand referire atat la centrul din Bucuresti, cat si la celelalte doua din Brasov (infiintate din cauza faptului ca Bucurestiul este situat in zona cu risc seismic mai ridicat), care numara in total peste 1.000 de metri patrati. Aflate intr-o zona cu grad de seismicitate redus, centrele din Brasov asigura continuitatea activitatii inclusiv in caz de dezastru natural.

Pana nu de mult, centrele de date erau privite cu reticenta de managerii care considerau ca ar scapa de sub control un server si informatiile de pe el daca l-ar externaliza. "In urma cu trei ani, centrul de date era aproape gol. Acum, daca ar trebui sa mai strecuram inca 10 dulapuri de echipamente, n-am avea unde", afirma Makowski. Printre randuri, managerul lasa de inteles ca piata centrelor de date, estimata de mai multi specialisti la peste 10 milioane de euro, s-a extins rapid din 2007 incoace, pe masura ce companiile au priceput ca astfel isi pot recupera datele in caz de dezastru. Iar argumentul tine probabil si de costuri: o retea interna de servere, care sa acopere necesitatile de electricitate si ventilatie, plus echipamentele si tehnologia necesare, este mai costisitoare decat externalizarea ei catre o companie specializata.

Aceleasi motive imping acum Romtelecom sa ia in calcul inaugurarea a inca unui centru de date. "Centrul din Capitala este in proportie de 98% ocupat", justifica Makowski planurile pentru un nou centru de date, mai mare decat cel din Bucuresti. Investitia va fi si ea probabil mai mare fata de cea initiala de la centrul bucurestean, la care s-au adaugat o serie de cheltuieli ulterioare ce au ridicat investitiile companiei in centre de date la ordinul milioanelor de euro. Si pana la urma, sa gasesti un un loc sigur, cu acces la mai multe surse de electricitate, departe de zone inundabile, depozite de combustibil sau aeroporturi, dar nu si de celelalte comunicatii, nu e chiar floare la ureche.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
date,
Romtelecom,
informatii,
securitate
/business-hi-tech/telecom/cum-arata-buncarul-romtelecom-galerie-foto-5779788
5779788
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.