Sunete din cutia Pandorei

Postat la 09 ianuarie 2007 1 afişăre

Cutia Pandorei se deschide comunitatilor sociale. Pe site-ul serviciului de muzica online, oricine isi poate crea acum un profil pentru a intra in legatura cu persoane pasionate de acelasi gen muzical.

Cutia Pandorei se deschide comunitatilor sociale. Pe site-ul serviciului de muzica online, oricine isi poate crea acum un profil pentru a intra in legatura cu persoane pasionate de acelasi gen muzical.

 

Probabil o parte infima din site-urile care iau nastere zilnic au la baza o idee originala si o parte si mai mica a lor sunt intr-adevar utile. Partea buna este ca numarul site-urilor care apar este foarte mare, iar proportia amintita ajunge sa insemne ceva. Unul dintre aceste site-uri bazate pe o idee originala este Pandora.com, care a reusit sa fie un succes in lumea site-urilor de muzica intrunind doua caracteristici mai rar intalnite impreuna: este gratuit si legal.

 

De multe ori, muzica ascultata pe Internet trebuie sa fie fie platita, fie preluarea este gratuita, dar site-ul nu are acordul caselor de discuri pentru a difuza muzica respectiva. Solutia gasita de Pandora a fost originala. A facut o baza de date cu toate melodiile care sunt suficient de vechi pentru a nu mai fi purtatoare ale drepturilor de autor sau in cazul carora s-a primit acordul autorilor pentru a fi ascultate gratuit. Iar atunci cand o melodie cautata nu se afla in aceasta lista, vizitatorilor le sunt propuse alte melodii cu o linie melodica foarte asemanatoare. Acum aproape sapte ani, un grup de muzicieni si ingineri software pasionati de muzica au venit cu o idee considerata ciudata la vremea aceea, de a analiza muzica, bit cu bit, si de a organiza toate melodiile ultimilor 60 de ani pe diverse categorii, in functie de cateva sute de criterii. Dupa o munca titanica, in care mai mult de 300.000 de melodii au trecut prin filtrul celor de la "Music Genome Project", fiecare cantec in parte fiind analizat intr-un timp mediu de 20 de minute, Pandora s-a impus printre internauti ca o metoda simpla prin care pot asculta melodiile artistilor preferati.

 

Recent, administratorii site-ului au adaugat cateva noi optiuni, in consens cu tendinta generala catre crearea de comunitati online si grupuri de utilizatori. A fost un pas asteptat, pentru ca numarul utilizatorilor a crescut de la nici doua milioane, in mai 2006, la 4,5 milioane de utilizatori inregistrati in prezent - o baza de utilizatori care reprezinta o comunitate mai mare decat multe alte retele sociale online. Practic, ce s-a adaugat recent au fost cateva functii care permit afisarea genurilor muzicale preferate ale unui anumit utilizator, datele publice ale acestuia si un spatiu in care utilizatorii pot comunica intre ei. La buna auditie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sunete din cutia Pandorei
/business-hi-tech/sunete-din-cutia-pandorei-1007904
1007904
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.